Amid Faljaoui

Waarom de leiders van Google, Apple, Facebook en Amazon terecht paranoïde zijn

Amid Faljaoui Directeur van de Franstalige Roulartamagazines

‘De topmannen van Google, Apple, Facebook en Amazon zijn paranoïde omdat ze weten dat er eender waar en wanneer op deze planeet iets uitgevonden kan worden waaraan zij niet hadden gedacht, iets dat hun business kan kapotmaken’, schrijft Amid Faljaoui, directeur van de Franstalige Roulartamagazines.

Vandaag presenteer ik jullie enkele cijfers om het belang van de nieuwe wereld aan te tonen, een wereld die de experten GAFA gedoopt hebben.

GAFA is het acroniem van vier bedrijven die de wereld van morgen nagenoeg zullen leiden: G staat voor Google, A voor Apple, F voor Facebook en de laatste A voor Amazon. Apple heeft de tabletmarkt in amper 80 dagen uitgevonden. Facebook heeft op tien jaar tijd beslag gelegd op 16% van je dagelijkse tijd, en distributiegigant Amazon heeft op slechts 7 jaar een groot aantal detailhandels vervangen.

Deze bedrijven zijn echte giganten van de economie geworden: de inkomstengroei van Google, Apple, Facebook en Amazon is sterker dan die van China. En de vier internetreuzen leveren even veel inkomsten op als pakweg Denemarken, maar dan met 10 keer minder mensen.

Ondanks die cijfers en het belang in het dagelijkse leven van die technologische bedrijven, voelen de leiders van GAFA zich zeer kwetsbaar. Ik durf zelfs zeggen dat ze paranoïde zijn.

Neem nu Sergey Brin, co-oprichter van Google. Terwijl Google 80% van de zoekmotormarkt op internet domineert, zei hij: “Voor de buitenwereld zijn we Goliath en de anderen David. Van binnenuit gezien, zijn wij David en de anderen Goliath”.

Waarom de leiders van Google, Apple, Facebook en Amazon terecht paranoïde zijn

Het ergste is dat hij niet de enige is met dat gevoel van broosheid. De leiders van Facebook of Amazon leven ook met een gevoel van onzekerheid. Waarom? Omdat ze zich allemaal het boek van 20 jaar geleden van Andrew Grove, de vroegere topman van computerchipfabrikant Intel, nog herinneren. ‘Only the Paranoid Survive’, heet dat. Die titel was actueel, want Intel had bijna het monopolie over de chips in onze pc’s, maar miste de boot van de smartphones en loopt nu nog altijd achter op die uiterst belangrijke markt.

Kortom, de bazen van Google, Apple, Facebook of Amazon zijn paranoïde, omdat ze weten dat eender waar en wanneer op deze planeet iemand iets kan uitvinden waaraan ze niet gedacht hadden, iets dat hun business in zekere zin kan kapotmaken. Die angst is fantastisch, want niet negatief. Het is zelfs de belangrijkste motor voor de levenslust van de Californische hightechbedrijven.

We kunnen haast stellen dat je eerst overtuigd moet zijn van je eigen kwetsbaarheid vooraleer je naar onsterfelijkheid kunt streven. En als je je afvraagt waarom bedrijven als Google en Facebook meedogenloos zijn voor hun hedendaagse concurrenten, heb je al een deel van het antwoord: angst.

Anders gezegd is Goliath een grote paranoïcus die denkt dat hij David is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content