Waarom je maar niet van Facebook af lijkt te kunnen komen

© iStock

Het blijkt bijzonder lastig om Facebook blijvend de rug toe te keren, nadat je daar eenmaal toe besloten hebt. Onderzoek van wetenschappers aan de Cornell University laten zien waarom dat zo is.

Een eindeloze stroom berichten, foto’s en selfies waar je feitelijk niet in geïnteresseerd bent. De realisatie dat Facebook ongebreideld privégegevens verzamelt. De tijd dat je aan een schermpje gekluisterd raakt. Allemaal redenen waarom sommigen Facebook helemaal zat worden.

Maar afscheid nemen van Facebook, dat blijkt in de praktijk helemaal niet zo simpel. Na korte tijd zonder begint het bij velen al weer te kriebelen. Wetenschappers van de Cornell University zochten uit hoe dat komt. Ze gebruikten daarbij gegevens van het project 99 days of freedom van het Leidse Just. Na 33, 66 en 99 dagen werden – na het vragen van toestemming – gegevens verzameld over en enquêtes gehouden onder 5000 personen die deelnamen aan dat experiment van Just om vast te stellen hoe gelukkig je kunt zijn na het afscheid van Facebook.

6 factoren die je Facebook-gewenning beïnvloeden

Uit de analyse van die gegevens destilleerden de wetenschappers 6 factoren die van invloed zijn op de kans op terugkeer naar Facebook:

  • Gepercipieerde verslaving – Wie het gevoel heeft dat Facebook verslavend is of een gewoonte, houden een leven zonder Facebook minder makkelijk vol.
  • Privacy en toezicht – Wie het gevoel heeft dat zijn activiteiten op Facebook in de gaten worden gehouden, keert minder snel terug.
  • Belang van beeldvorming – Mensen die Facebook vooral gebruiken om het beeld dat anderen van hen hebben te regisseren, keren juist sneller terug.
  • De stemming – Mensen keren minder snel terug als ze goed geluimd zijn.
  • Gebruik van andere sociale media – Mensen die andere sociale media gebruiken, zijn na hun vertrek minder geneigd terug te keren naar Facebook.
  • Reflectie – Mensen die begonnen na te denken over de rol die technologie in hun leven kan spelen, keerden sneller terug naar Facebook; deze groep paste zijn gedrag op Facebook wel aan, door bijvoorbeeld de app van hun mobieltje te verwijderen, in hun vriendenlijst te wieden of grenzen te stellen aan de tijd die ze aan Facebook besteden.

De wetenschappers hebben hun bevindingen vastgelegd in het artikel Missing Photos, Suffering Withdrawal, or Finding Freedom? How Experiences of Social Media Non-Use Influence the Likelihood of Reversion.

Bron: Automatiseringgids.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content