Waarom je smartphone vaker met het scherm naar beneden valt
Net als gesmeerde boterhammen lijken ook smartphones vaker met de verkeerde kant op de grond te vallen. Dat is geen gevalletje vette pech, blijkt uit onderzoek, maar hangt samen met het gebruik.
Prof. Robert Matthews van de Aston University onderzocht in opdracht van Motorola of het waar is dat smartphones vaker op het scherm dan op de achterkant terechtkomen.
Williams antwoord op Motorola’s vraag is, kort door de bocht en bevestigend. De reden daarvoor ligt in de manier waarop we de smartphone doorgaans vasthouden: in één hand, met de contactpunten beneden het zwaartepunt van de telefoon. Niet alleen verhoogt dat de kans op laten vallen, het zorgt er ook voor dat de smartphone gaat draaien wanneer we die loslaten. De krachten die dan een rol gaan spelen, vatte Matthews samen in onderstaand diagram.
De draaiingssnelheid van de vallende smartphone kan dan berekend worden met de formule:
waarin de lengte van de smartphone (L), de hoek waaronder die wordt vastgehouden op het moment van vallen (θ), een parameter voor het verschil tussen het deel boven en onder het punt van vasthouden (p, gedefinieerd als 2 maal dat verschil maal de lengte) en de zwaartekrachtversnelling (g) een plaatsje hebben gekregen.
Op grond van zijn onderzoek concludeert Matthews dat onder normaal gebruik te verwachten is dat een smartphone bij een val vaker dan 60 procent van de keren met het scherm naar beneden terechtkomt. Nog niet zo vaak als de iconische boterham met pindakaas (die in meer dan 80 procent van de gevallen op de besmeerde kant landt), maar toch merkbaar vaker dan je op grond van toeval zou verwachten.
Motorola had overigens wel een bijbedoeling met het verstrekken van de onderzoeksopdracht. Het heeft in de Moto X Force een smartphone op de markt gebracht waarvan het scherm beter bestand zou zijn tegen beschadigingen.door vallen.
Bron: Automatiseringgids
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier