Waarom neemt een iOS-update zoveel plaats in op uw iPhone?

Zelfs relatief kleine updates voor iOS vragen soms enkele gigabytes om te kunnen installeren. De reden daarvoor is meer voor de hand liggend dan je denkt.

Het probleem stelt zich niet enkel op smartphones. Ook pc’s kampen met hetzelfde probleem, maar omdat opslagruimte daar doorgaans minder een probleem vormt, merken we het vooral bij smartphones.

Op Reddit vat een gebruiker de verklaring daarvoor zeer eenvoudig samen. Hij/zij stelt dat een update van pakweg 75 megabyte nooit één grote aanpassing bevat aan één bestand, maar wel vele kleine aanpassingen aan verschillende delen van het systeem.

Om een update uit te voeren wordt telkens het originele bestand geladen en gedupliceerd. Vervolgens worden de aanpassingen uitgevoerd. Als alle aanpassingen zijn uitgevoerd, kan het aangepaste bestand het origineel vervangen en mag het oude bestand weg en heb je weer meer ruimte over op je toestel.

In het kort wil dit zeggen dat iOS (en wel meer besturingssystemen) een tijdelijke kopie maakt waarin de update wordt uitgevoerd. Pas na een succesvolle update vervangt die vernieuwde kopie je oude systeem. Bovendien wordt een updatepakket gecomprimeerd. Handig om het snel te kunnen verzenden, maar om dat pakket uit te pakken op je telefoon heb je meer ruimte nodig.

Waarom de nood aan een kopie?

Met een kopie kan iOS in alle veiligheid updates uitvoeren. Het besturingssysteem is een cruciaal deel van je smartphone, dus mocht je telefoon halverwege de installatie uitvallen of problemen krijgen, dan heb je nog steeds een oude maar ongeschonden versie om verder te gaan. Ook dit is van toepassing op pc’s, waar je programma’s tijdens een update meestal moet afsluiten, en er een reservekopie wordt gemaakt voor wanneer het foutloopt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content