Waarom u mee betaalt voor de iPhone, ook al bezit u er geen

© Belga
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Apple sluit geheime contracten af met telecomoperators, die ervoor zorgen dat elke mobiele klant mee betaalt voor onverkochte iPhones, ook al bezit hij geen iPhone. Dat onthult de Britse technologiesite The Register.

De contracten die telecomproviders afsluiten met Apple zijn vertrouwelijk, maar The Register heeft met mensen kunnen spreken die er inzage in hebben.

Rigide voorwaarden Deze bronnen beweren dat Apple zijn afnemers rigide voorwaarden oplegt: ze worden verplicht een opgelegd aantal nieuwe iPhones in te kopen, ook al hebben ze de toestellen nog niet gezien. Komt nog eens bij dat Apple geen apparaten terugneemt en de operatoren niets terugbetaalt voor onverkochte iPhones. Verkopen de toestellen slecht, dan zijn de providers hier de dupe van.

En de risico’s voor providers zijn groot: het Amerikaanse Verizon zou de nieuwste generatie iPhones te ruim ingekocht hebben, en zou blijven zitten zijn met een onverkochte voorraad die overeenkomt met 12 à 14 miljard dollar.

Klanten draaien ervoor op Uiteindelijk laten providers hun klanten mee opdraaien voor de rigide eisen die Apple stelt. Dit houdt in dat elke mobiele abonnee van een telefoniebedrijf dat met Apple werkt – iPhone-bezitter of niet – mee betaalt voor de onverkochte iPhones, in de vorm van hogere tarieven. Onrechtstreeks lijden ook de kleinere toestelmakers hieronder. Want als de grote providers hun targets voor de iPhone niet dreigen te halen, krijgen zij minder reclame en minder ruimte in de (web)winkels.

Samsung kopieert Apple-contracten deels Volgens de bronnen van The Register zijn de Apple-contracten uniek, maar probeert grote concurrent Samsung er toch ook enkele aspecten uit te kopiëren. “De deals voor de Galaxy S4 zijn bijna even restrictief als die van Apple, met dat verschil dat Samsung een uitgebreider gamma van smartphones heeft, zodat operatoren meer keuze hebben.”

iPhone 5S en 5C niet zo populair Vandaag ontstond overigens het gerucht dat de iPhone 5S en de iPhone 5C het minder goed doen dan de iPhone 5 vorig jaar. Betalen wij hier de prijs voor?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content