Wallonië drijft aantal publieke ict-ruimtes op

Wallonië heeft 18 nieuwe Espaces Publics Numériques ‘gelabeld’. Die publieke computerruimtes zijn bedoeld om ict toegankelijk te maken voor burgers.

Wallonië heeft 18 nieuwe Espaces Publics Numériques ‘gelabeld’. Die publieke computerruimtes zijn bedoeld om ict toegankelijk te maken voor burgers.

De eerste Espaces Publics Numériques (EPN) die gesubsidieerd werden door het Waalse Gewest waren de vrucht van lokale initiatieven. Ze moesten nieuwe technologieën openstellen voor burgers en zo mogelijk ook sensibiliseren en opleiden. Doorheen de jaren hebben verscheidene gemeenten EPN opgericht, maar zonder een duidelijk kader of concrete lijn.

Begin 2007 nam minster Philippe Courard dan het initiatief om een label te maken voor EPN van lokale overheden. In november werd dat label beschikbaar voor gemeenten die zulke infrastructuur ter beschikking stelden, rechtstreeks of via een niet-commerciële aanbieder in de gemeente. Die gemeenten engageren zich om het ‘EPN-charter’ te repecteren. Dat impliceert de aanwezigheid van een gekwalificeerde animator, een minimum aantal pc’s (4), een degelijk en voldoende uitgebreid uurrooster (minstens 16 uren per week, waarvan 6 uren sensibilisering of opleiding en 6 uren vrije toegang) en tarieven die “aangepast zijn aan de capaciteiten van de gebruikers”, met een bijzondere aandacht voor kansengroepen.

De nieuwe ‘gelabelde’ EPN bevinden zich vooral in Henegouwen (4 te Châtelet, 4 in Comine Warneton, 1 in Framerie, 2 in La Louvière en 2 in Quaregnon). In totaal staan er nu 50 EPN op de kaart van Wallonië.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content