Wapen-app moet veiligheid verhogen

Binnenkort kunnen wapenliefhebbers hun vuurwapens via de smartphone controleren.

Het technologiebedrijf Yardarm heeft een ingebouwde processor, bewegingssensor en SIM-kaart ontwikkeld, die een wapen in verbinding stellen met een speciale telefoon-app. Die moet eigenaars waarschuwen wanneer het wapen door iemand wordt verplaatst. De nieuwe technologie, die voorlopig nog door geen enkele wapenfabrikant wordt ingebouwd, zou de veiligheid moeten bevorderen.

‘We willen de controle over het wapen bij de eigenaar leggen’, zegt marketingdirecteur Jim Schaff van Yardarm op de website van de Amerikaanse nieuwszender ABC News. ‘Wapenbezitters kunnen op basis van de bewegingssensortechnologie regels opstellen. Zo kunnen ze instellen dat in geval van beweging – hetzij door kinderen, hetzij door inbrekers – steeds de beveiliging van het geweer wordt geactiveerd.’

‘Stap in goede richting’ Verschillende actiegroepen tegen vuurwapens reageren positief. ‘Alles wat ervoor zorgt dat de eigenaar de enige is die het wapen kan afvuren, is een stap in de goede richting’, verklaart Elliot Fineman van de National Gun Victims Action Council aan ABC News.

Wel wijzen de antiwapenorganisaties op het belang van implementatie. ‘Er bestaat veel interessante technologie’, zegt Joshua Horwitz van de Coalition to Stop Gun Violence. ‘Maar het valt op dat niemand ze gebruikt.’ Zowel Fineman als Horwitz wijzen in dat kader met een beschuldigende vinger naar de National Riffle Association, de grootste Amerikaanse wapenlobby, die volgens hen dergelijke ‘slimme wapens’ van de markt tracht te weren. (JDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content