Wat de iPhone 6s tot een belangrijke s-versie maakt

De iPhone 6s. © Reuters

Apple introduceerde gisteren een opmerkelijke s-versie van de iPhone 6 en 6 Plus.

Het meest in het oog springende detail is de nieuwe trendy kleur rose gold, al eerder geïntroduceerd bij de Apple Watch. Ook zorgt de nieuwe aluminium-legering ervoor dat hij iets dikker is, maar dat is met het blote oog niet waar te nemen. Verder is er aan het uiterlijk van de iPhone bij deze versie 6s en 6s Plus niet veel veranderd.

Bij het gebruik manifesteren zich echter wel een paar opmerkelijke verschillen.

De belangrijkste verbetering ten opzichte van hun voorgangers is Force Touch, zoals Apple dit bij de Apple Watch noemde, maar een eigenschap die nu 3D-Touch heet. Zonder direct op de technische details in te gaan, biedt deze technologie de mogelijkheid tot nieuwe vormen van interactie met de smartphones. Langer en harder duwen op het beeldscherm laat de gebruiker gelijk een dieper niveau in de applicatie benaderen, zoals het direct lezen van e-mail vanuit het notificatiecentrum.

Bewegende foto’s

Een tweede opmerkelijk verschil is de camera en bijbehorende fotobewerking. De camera is nu voorzien van een 12 Mpixel beeldregistratiechip die is verder geoptimaliseerd, zodat professioneel ogende foto’s kunnen worden gemaakt. De chip is ook in staat tot het maken van ‘bewegende foto’s’. Standaard staat deze optie aan op de nieuwe iPhones. Bij het aanklikken van een foto is een seconde voor het beeld en een seconde na het beeld te zien en het bijbehorend geluid te horen. Apple’s marketingtopman Phil Schiller beloofde gisteren bij de presentatie dat dit nauwelijks invloed heeft op de hoeveelheid geheugenruimte die nodig is voor het opslaan van zo’n foto.

Ook handig is de mogelijkheid het scherm in te zetten als een zacht flitslicht bij het maken van selfies in moeilijke lichtomstandigheden.

De nieuwe iPhone heeft ook een nieuwe chip voor al het rekenwerk dat nodig is voor de nieuwe functies, de A9. De bewegingssensor heeft Apple nu voor het eerst geïntegreerd in de CPU zodat deze permanent en accurater de positie van het toestel kan bepalen.

De nieuwe iPhones kunnen zijn vanaf 25 september leverbaar in een beperkt aantal landen. Voor het eind van het jaar moeten de nieuwe modellen ook in België arriveren, belooft Schiller. De prijzen van de nieuwe modellen blijven gelijk aan die van hun voorganger en zijn ook in dezelfde geheugenconfiguraties te krijgen.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content