Wat heeft CES 2018 ons te bieden?

. © .

De eerste halte van technologiejaar 2018 is de Consumer Electronics Show in Las Vegas van 9 tot 12 januari. Om ons daarvoor warm te maken zakte organisator Gary Shapiro zelf af naar Amsterdam om ons te vertellen wat we mogen verwachten.

De topman van de organisatie steekt tijdens zijn Europees bezoek vooral de loftrompet af over Nederlandse starters, waarvan de helft de eerste vijf jaar overleeft. Maar hij is ook blij met de ruim duizend Nederlanders (waarvan een dertigtal standhouders) die afzakken zakken af naar CES. Hoewel het de Europese prebriefing is, krijgen dus vooral de Nederlanders stroop aan de mond. Maar Belgen zijn voor alle duidelijkheid ook welkom.

CES zal dit jaar onder meer gaan over 5G, robotics, kunstmatige intelligentie, stembesturing, virtual en augmented reality, smart cities en disruptie. Onder meer Brian Krzanich, ceo van Intel, en Richard Yu, hoofd van de Consumer Business Group bij Huawei, zullen er een keynote geven.

Daarmee gaat Shapiro netjes de checklist af van alle onderwerpen die vandaag relevant zijn. Geen grote verrassing en zeker de hot topics die een evenement als CES moet aanbieden. Helaas is dat ook het hoogtepunt van de boodschap. Veel verder dan ‘hallo, kom naar ons event’ kwam er niet uit. Zo is de beurs al maanden uitverkocht voor standhouders. Al wil Shapiro niemand de deur wijzen. “Het kan zijn dat er nog last minute annulaties zijn, dus als je ter plaatse bent en flexibel bent, dan is er misschien wel iets mogelijk.” Maar meteen wordt de vraag afgeleid naar het feit dat er nog andere events van CTA (de organisatie achter CES) zijn. Zoals CES Asia van 13 tot 15 oktober.

‘Groen’ evenement

De rest van de uiteenzetting van CTA is weinig informatief. Zo krijgen we onder meer te horen dat CES goed is voor het milieu. “CES is een groen event. Gemiddeld hebben mensen hier 35 afspraken. Doe dat als individuele reizen en je zit aan veel meer uitstoot.” En zo koppelt Shapiro een elf uur lange vlucht naar Vegas moeiteloos aan uw groen geweten. We zijn alvast benieuwd of de beurs dit jaar ook aandacht heeft voor teleconferencing-oplossingen.

CES in cijfers

  • 700.000 producten gelanceerd op de beursvloer sinds de eerste editie in 1967
  • een derde van de bedrijven zijn afkomstig van buiten de VS
  • meer dan 4.000 standhouders
  • 184.279 aanwezigen in 2017

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content