Wat is uw drijfveer om op flash over te stappen?

IBM
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

22 december 2017, 15:00 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:23

We leven in het datatijdperk. Van mobiele apps en sociale media tot het Internet of Things: in het leven van alledag produceren en consumeren we meer data dan ooit tevoren. Waar de klassieke harde schijf niet meer kan volgen, vult flash storage moeiteloos de behoefte aan snelheid en capaciteit in. Maar ook al gaat het om opslaginfrastructuur, steeds vaker is het de business die op flash aanstuurt.

De opslagmarkt evolueert duidelijk in de richting van flash. All Flash Arrays (AFA) – zoals de oplossingen van IBM Flash Storage – zetten de deur open naar meer capaciteit en uiterst korte toegangstijden. Dat is immers wat de gebruiker verlangt: snelle toegang en vlotte bewerkingen binnen een omgeving die makkelijk met grote datavolumes omgaat. AFA lijkt op het eerste gezicht een stuk duurder dan SSD (Solid State Drive) of de klassieke harde schijf, maar schijn bedriegt. AFA heeft negentig procent minder energie en koeling nodig dan traditionele opslag. Bovendien neemt AFA tien keer minder plaats in binnen het datacenter. Door de betere datacompressie verloopt de opslagcapaciteit van AFA vijf keer efficiënter. Dankzij die besparingen en voordelen is de total cost of ownership van AFA vergelijkbaar met die van SSD. Vaak ligt ze zelfs lager.

Snelheid is essentieel

Het kostenplaatje is lang niet de enige drijfveer om naar AFA over te stappen. “Wanneer een bedrijf zijn datacenter vernieuwt of consolideert, vormt dat uiteraard de ideale aanleiding om de afweging te maken”, zegt Johan Vervekken, STG Partner Representative Storage Belux bij IBM. “Daarbij doet de onderneming er goed aan om ook de functionele kant van het storageverhaal te bestuderen.” Zo moet het bedrijf rekening houden met de trend van application acceleration. “In heel wat sectoren is snelheid essentieel”, vertelt Johan Vervekken. “Ik denk aan toepassingen die transacties verwerken voor de financiële markten, of applicaties die fraude opsporen. Het spreekt voor zich dat die oplossingen heel snel grote datavolumes moeten kunnen verwerken. Bij een financiële transactie in een markt waar de prijzen iedere seconde veranderen, kan een lange responstijd al snel het verschil betekenen tussen winst of verlies.”

Geen IT-vraagstuk

Bij dat soort toepassingen zorgt AFA voor de snelheid die nodig is. Hetzelfde geldt voor alles wat te maken heeft met de analyse van big data, artificiële intelligentie, machine learning en aanverwante domeinen. “Het gaat telkens om systemen die tegen reusachtige datavolumes aankijken”, zegt Johan Vervekken, “en die daar heel snel analyses op uitvoeren, conclusies trekken en resultaten terugkoppelen. AFA biedt daarbij capaciteit en snelheid die voor de klassieke harde schijf fysiek onmogelijk te realiseren zijn.”

De toegevoegde waarde is duidelijk zichtbaar bij de business.

Even goed genieten ook traditionele transactionele applicaties van de snelheid die AFA te bieden heeft. “Een financieel team dat met een centraal ERP-systeem werkt, krijgt typisch af te rekenen met latency. AFA neemt die drempel weg, waardoor zo’n team op een heel eenvoudige manier een belangrijke tijdwinst realiseert.” Ook al gaat het in wezen om een stuk IT-infrastructuur, toch geven de voorbeelden goed aan dat de keuze voor flash eigenlijk niet eens een IT-vraagstuk is. “De toegevoegde waarde is duidelijk zichtbaar bij de business”, besluit Johan Vervekken. “Dat maakt het ook vrij makkelijk om vanuit dat perspectief een business case voor de migratie naar AFA op te stellen.”

Dit dossier kwam tot stand in samenwerking met Arrow ECS, distributeur van IBM.

Lees meer over de AFA-oplossingen van IBM Flash Storage.