Wat je Facebook zegt over je liefdesleven

© AFP
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Facebook kan op basis van jouw vriendennetwerk achterhalen met wie je samen bent, én voorspellen of je relatie zal standhouden.

Het staat dan toch niet in de sterren geschreven, maar op Facebook: je sociale netwerk verklapt veel over met wie je samen bent, en blijkbaar ook over de levensvatbaarheid van je relatie. Dat staat te lezen in een paper van professor Jon Kleinberg van de Amerikaanse Cornell-universiteit en Facebook-onderzoeker Lars Backstrom.

Het duo gebruikte voor zijn onderzoek de data van 1,3 miljoen Facebook-gebruikers, die tenminste 20 jaar oud zijn, 50 tot 2000 virtuele vrienden hebben en hun relatie openbaar hebben gemaakt op de sociale netwerksite. In totaal werden 379 miljoen ‘knooppunten’ en 8,6 miljard links onderzocht.

Er werd niet louter gekeken naar het totaal aantal gezamenlijke vrienden dat twee mensen hebben, de gebruikte meeteenheid heet ‘dispersie’. Er is sprake van ‘hoge dispersie’ wanneer de gezamenlijke vrienden van een koppel nauwelijks of geen connectie met elkaar hebben – jouw lief is zowel bevriend met je oude schoolkameraden als met je huidige collega’s, maar verder hebben deze mensen onderling geen verband met elkaar. “Een partner is een brug tussen iemands verschillende sociale werelden”, aldus onderzoeker Jon Kleinberg.

Op basis van dit ‘dispersie-algoritme’ kon men 60 procent van de tijd juist inschatten wie de partner van een bepaalde Facebook-gebruiker is.

Nog opvallender: Facebook zou zelfs kunnen achterhalen welke relaties aan een zijden draadje hangen. Een Facebook-koppel met een lage dispersie heeft volgens de onderzoekers immers 50 procent meer kans binnen de twee maanden uit elkaar te gaan dan een koppel met een hoge dispersie (de onderzoekers volgden de gebruikers twee jaar lang elke twee maanden).

Voor Facebook zijn deze resultaten met name bruikbaar bij het op maat aanbieden van advertenties en andere content. Hoe meer Facebook weet over jouw relatie, hoe meer gepersonaliseerd je nieuwsoverzicht er zal uitzien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content