Wat kunnen we verwachten van Apple’s WWDC?

© Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Naar jaarlijkse gewoonte begint vandaag WWDC, Apple’s ontwikkelaarsconferentie. Wat voor nieuwigheden kunnen we verwachten?

Onder fans en analisten wordt de vraag om innovatie bij Apple steeds luider, want sinds de dood van Steve Jobs is er geen baanbrekend product meer uitgebracht en groeide het eerste kwartaal van 2016 voor het eerst de iPhone-verkoop niet. Het aandeel Apple ging daardoor het afgelopen jaar met 23 procent omlaag, waardoor er nood aan verandering is. Maar WWDC gaat om producten voor ontwikkelaars, wat betekent dat we enkel lanceringen op het gebied van software en diensten zullen zien – geen grote lanceringen dus.

Want WWDC is van oudsher niet de conferentie waar we enorme verandering gaan zien, al verwacht The Wall Street Journal wel dat er een verschuiving plaats zal vinden: Siri gaat volgens de krant namelijk een (veel) grotere rol spelen.

‘De nadruk ligt op Siri’

Want toen Apple in 2011 Siri presenteerde, claimde het bedrijf dat het de manier waarop we dingen opzoeken stevig zou veranderen. We zouden onze stem gebruiken in plaats van een toetsenbord. Apple liep voorop met de technologie, maar tot vandaag is Siri nog geen succes te noemen. Het is zelfs al ingehaald door concurrenten van Amazon en Google. Met Siri vragen we enkel nog om de weersverwachting of de files, veel verder komt de assistent niet.

Siri zou zich nu meer gaan ontwikkelen als digitale assistent en ook naar de MacBook komen. Apple wil bovendien een inhaalslag maken door de spraakassistent ook open te stellen voor derde partijen. Hierdoor zou je met je iPhone een Uber kunnen bestellen of informatie kunnen vragen over je geplande vlucht.

iOS 10

Op WWDC presenteert Apple steevast een nieuwe versie van iOS, dit jaar zal dat niet anders zijn. Volgens geruchten krijgt het mobiele besturingssysteem een ‘donkere modus’. Normaal gesproken is het een vrij licht besturingssysteem, maar omdat niet iedereen dit fijn vindt kan dat aangepast worden. Verder komen er kleine aanpassingen voor Apple Music en het genoemde Siri. Revolutionaire veranderingen zullen er niet plaatsvinden.

Apple Music

De introductie van Apple Music vond een jaar geleden plaats. Veel gebruikers zijn tevreden over de dienst, maar de app laat nog veel te wensen over. De interface is volgens veel gebruikers niet duidelijk genoeg en er wordt dan ook een flinke transformatie verwacht.

OS X ‘Fuji’

De verwachting is dat de naam van OS X anders zal worden: macOS wordt de nieuwe naam. Geen gekke gedachte als je het rijtje van besturingssystemen van Apple ziet: tvOS, watchOS en iOS. Verder zijn er weinig geruchten over het nieuwe besturingssysteem. Siri zou zijn opwachting maken naar de desktop en misschien komt Apple Pay ook voor webaankopen op je computer beschikbaar.

Vanavond om 19.00 uur begint de keynote van Apple die hier live te volgen is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content