Wat mag u niet op Facebook posten?

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Kan naakt op Facebook? Mag je expliciete video’s delen? En wanneer gaat taalgebruik te ver? Dit zijn de nieuwe richtlijnen die Facebook heeft gepubliceerd om komaf te maken met de ‘grijze zones’ over wat je wel en niet op de sociale netwerksite mag posten.

Naakt

Er heersen, zoals bekend, beperkingen op het weergeven van naakt, en zeker op het delen van ‘pornografisch materiaal en expliciete seksuele inhoud met minderjarigen’. Wél toegestaan: familiefoto’s van een kind dat borstvoeding krijgt of afbeeldingen van een beeldhouwwerk als David van Michelangelo.

Geweld en bedreigingen

Inhoud die ‘een wezenlijk risico’ is voor fysiek geweld, wordt door Facebook verwijderd (en eventueel worden de autoriteiten ingelicht). Bedreigingen tegen anderen, afspraken voor geweldpleging, activiteiten die anderen financiële schade toedienen (zoals vandalisme en diefstal) horen daar ook bij. Daarnaast zijn ‘organisaties die bekend staan voor hun terroristische of gewelddadige criminele activiteiten’ niet welkom op de site, aldus Facebook.

Zelfbeschadiging

‘We verwijderen elke promotie of aanmoediging van zelfverminking, eetstoornissen of misbruik van harddrugs’, klinkt het bij de sociale netwerksite.

Pesterijen en beledigingen

Het pesten en lastigvallen van andere gebruikers wordt ‘onder geen enkel beding getolereerd’.

Haatzaaiend taalgebruik

Iemand verbaal aanvallen op basis van ras, afkomst, religie, sekse, geslacht, seksuele voorkeur, ziekte of handicap wordt niet toegelaten. Er wordt volgens Facebook wel een onderscheid gemaakt tussen serieus en humoristisch bedoeld taalgebruik.

Grafisch materiaal

Er is op Facebook ‘geen plaats voor afbeeldingen die worden gedeeld voor het sadistische effect of voor het aanprijzen of verheerlijken van geweld’, zo staat in de richtlijnen. Wie expliciete video’s post, moet zijn of haar publiek hiervoor waarschuwen.

Identiteit en privacy

Je moet Facebook onder je ware identiteit gebruiken. Je ten onrechte voordoen als een ander – bijvoorbeeld een vertegenwoordiger van een organisatie – mag niet. Persoonlijke gegevens van anderen delen zonder hun toestemming, is ook verboden.

Eigendomsrecht

Gebruikers dienen ‘auteursrechten, handelsmerken en andere wettelijke rechten te respecteren’ bij het delen van informatie.

Gereguleerde goederen

Er mogen op Facebook ‘geen transacties voor gereguleerde producten voltooid worden’. Wie een aanbieding plaatst voor wapens, alcohol, tabak of ‘producten voor volwassenen’, moet zich houden aan ‘alle toepasselijke wetten’ en moet ‘de doelgroep voor dergelijke inhoud zorgvuldig kiezen’.

Phishing, spam en beveiliging

Er mag geen contact opgenomen worden met Facebookgebruikers ten behoeve van commerciële doeleinden, tenzij ze daar hun toestemming voor hebben gegeven. Fraude plegen of aan misleiding doen, kan niet door de beugel volgens Facebook.

Bron: Facebook

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content