Wat moet u weten over de nieuwe Windows 10?

© Microsoft

De nieuwste versie van Windows slaat een getal over, maar komt ook met nieuwe functies waaronder een aantal die we ons nog herinneren uit Windows 7. Een overzicht van de belangrijkste nieuwigheden.

Op elk toestel

Nog meer dan Windows 8 is Windows 10 gemaakt voor verschillende toestellen. “Van de kleinste toestellen voor Internet of Things, tot de grootste datacenters”, zegt Tim Myerson, hoofd van de Windows en Xbox operating system Group. ‘Sommigen hebben een 4 inch scherm, anderen 80 inch, anderen hebben geen scherm…”

“Het is niet één user interface voor alles, wel één productgroep voor alle toestellen. We voorzien één platform voor ontwikkelaars, of het nu om games of zakelijke apps gaat, en één applicatiewinkel.”

Concreet wil dat zeggen dat je op een desktop vooral de klassieke Windows-ervaring krijgt, waar dit op tablets of andere toestellen kan afwijken. Dit in combinatie met aanraakschermen of bewegingssensoren (zoals bij de Kinect van Xbox One). Maar het is duidelijk dat Microsoft met 10 zijn ecosysteem wil stroomlijnen en dit voor alle mogelijke toestellen.

Startmenu

Microsoft heeft goed begrepen dat het startmenu heilig is voor vele gebruikers. De terugkeer van het menu gaat wel gepaard met een opfrissing. Zo worden de tegels uit Windows 8 verwerkt in het startmenu en kan je ook webresultaten krijgen via de zoekfunctie in het menu. Wel kan je nog steeds favorieten of meest gebruikte, evenals de lijst “all apps” hier makkelijk opvragen. Ook de uit-knop is weer toegankelijk vanuit het menu. Leuk is dat je het startmenu ook kan hervormen naargelang je persoonlijke smaak.

Niet voor morgen

Het lijkt er op dat Microsoft zeer vroeg met de nieuwe versie naar buiten komt. Zo zal een definitieve versie pas eind 2015 verschijnen en niet in de lente van dat jaar. Microsoft wil onder meer bedrijven meekrijgen door hen nu al te laten kennismaken met nieuwe OS. Mede daarom gaat het bedrijf nog niet in op de meeste consumentgerichte functies.

Vanaf vandaag is er wel een Technical Preview beschikbaar voor pc’s, later gevolgd door een editie voor servers. Maar dit zijn voor alle duidelijkheid onafgewerkte versies, vooral bedoeld voor ontwikkelaars en gevorderde gebruikers.

Extra desktops

Ken je dat gevoel waar je tien toepassingen open hebt en het overzicht kwijt bent? Windows 10 laat je toe om extra bureaubladen op je scherm weer te geven. Zo kan je een weergave voor je vrije tijd en voor het werk aanmaken.

Apps in vensters

In Windows 8 werden nieuwe apps (via de Windows Store) over het hele of halve scherm weergegeven. In de desktopmodus van Windows 10 kan je die moderne apps in een aanpasbaar venster tonen net zoals de klassieke programma’s. Microsoft had deze functie al getoond in april op Microsoft Build en kon toen op luid applaus rekenen van de aanwezige ontwikkelaars.

Windows 10 krijgt ook de functie Snapassist. Wanneer je een venster rechts op je scherm opent, toont Windows automatisch tegels van de resterende apps om ernaast te zetten. Een kleine aanpassing, maar ongetwijfeld nuttig voor iedereen die regelmatig twee of meerdere toepassingen tegelijk gebruikt.

Wat moet u weten over de nieuwe Windows 10?
© Microsoft

Alternatief voor Charms-bar

Joe Belfiore, vicepresident voor Windows bij Microsoft toonde tijdens de presentatie hoe een pc met aanraakscherm nog steeds de charms-bar heeft. Maar dat zal veranderen. Belfiore kon nog niet in detail treden, maar volgens hem werkt het bedrijf aan een betere manier om dat menu te gebruiken.

Toestelbeheer

Microsoft klopt zich tot slot op de borst met de beheerbaarheid van toestellen op Windows. Zo is alles op Windows 10 werkt met Mobile Device Management. “Alles kan beheerd worden in één interface,” zegt Myerson. “Dat gaat van tablets, smartphones, pc’s tot industriële systemen. Enterprise klanten kunnen hun app store personaliseren zodat werknemers alleen de juiste apps kunnen gebruiken en zowel op een BYOD-toestel als een bedrijfsexemplaar kan je corporate en persoonlijke data scheiden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content