Wat mogen we verwachten op het Mobile World Congress?

© Alcatel One Touch Idol 4S
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Maandag wordt het Mobile World Congress 2016 op gang getrokken, het belangrijkste evenement in de wereld voor everything mobile. Wat mogen we zoal verwachten?

Het Mobile World Congress in Barcelona is het walhalla voor iedereen die geïnteresseerd is in smartphones, wearables, VR en andere mobiele technologie. Vorig jaar zakten een kleine 100.000 bezoekers af naar de stad aan de Costa Brava, en dat zal dit jaar niet anders zijn.

Onder de opvallende sprekers vinden we mensen als Marc Zuckerberg en Lewis Hamilton terug, maar de echte sterren in Barcelona zijn niet de keynote-speakers, maar wel de nieuwe high-end smartphones en de allernieuwste mobiele gadgets.

Het belooft trouwens een interessante editie te worden, want zo goed als alle belangrijke Android-fabrikanten lanceren minstens een nieuwe top-smartphone in de Catalaanse hoofdstad. Samsung stelt zondagavond bijvoorbeeld zijn langverwachte Galaxy S7 voor, en LG zet zijn nieuwe topmodel, de G5, in de markt.

Over de S7 zijn er intussen al heel wat details gelekt. Zo zou het toestel waterdicht zijn, een grotere batterij onder de motorkap hebben en qua uiterlijk in de lijn liggen van zijn voorganger. Samen met de S7 wordt ook de S7 Edge boven de doopvont gehouden, de futuristische variant met de afgeronde schermranden.

Over de G5 van LG is nog niet zo heel veel geweten, buiten het feit dan dat het toestel een ‘always on’-display zou hebben, en twéé camera’s op de achterzijde. Over het design doen de wildste geruchten de ronde, maar de voorlopige consensus lijkt te zijn dat het om een toestel met een metalen chassis gaat, mét vingerafdrukscanner op de achterzijde.

VR-headset

Ook de Chinese merken Huawei, ZTE, Xiaomi en Alcatel beloven heel wat lekkers in Barcelona. Alcatel mag zaterdag de spits afbijten en lanceert al minstens één opvallende nieuwigheid: een smartphone (de One Touch Idol 4S) die verpakt zit in een VR-headset à la Google Cartboard.

Xiaomi van zijn kant, organiseert als allerlaatste merk een persevent, en wel op woensdag 24 februari. Daar zou de Xiaomi Mi5 aan het publiek worden getoond.

ZTE organiseert voor het eerst een groot persevent in het iconische W-hotel, waar er naast smartphones ook andere slimme toestellen zouden worden voorgesteld. ZTE is nog geen echt grote naam in mobile, maar kwam onlangs toch maar mooi op de proppen met de allereerste Android-smartphone met drukgevoelig scherm (de ZTE Axon mini).

Over wat Huawei uit de hoed gaat toveren, is het opvallend stil. De top-smartphone van het Chinese merk, de P9, zou pas later op het jaar worden voorgesteld, maar toch houdt ook Huawei zondag een groots opgevat persevent.

Kan het zijn dat de opvolger van de Huawei Watch wordt getoond? Wordt er een nieuwe toptablet boven de doopvont gehouden? Of komt ook dit Chinese technologiebedrijf met een resem nieuwe geconnecteerd toestellen? Zondagnamiddag kennen we het antwoord.

Windows 10

Het kan natuurlijk ook zijn dat Huawei met een toptoestel uitpakt dat draait op de mobiele variant van Windows 10. Het Chinese bedrijf gelooft al lang niet meer in Windows Phone, maar misschien dat het Windows 10 opnieuw een kans wil geven.

Van HP weten we intussen al zeker dat het een high end smartphone zal voorstellen in Barcelona die draait op Windows 10, en misschien doen Lenovo, Acer of Asus nog wel iets gelijkaardig met het besturingssysteem van Satya Nadella en co, maar het is wat dat betreft nog even koffiedik kijken.

In elk geval is Microsoft de opvallende afwezige in de lijst. Het bedrijf heeft natuurlijk wel een stand in Barcelona, en toont er ook zijn nieuwe, pas gelanceerde midrange toestel (de Lumia 650).

Toch is het bizar dat de officiële lancering van Windows 10 voor smartphones maar uitgesteld blijft worden. Een jaar na de lancering van het ‘universele’ Windows 10 zijn er goed en wel drie slimme telefoons beschikbaar die draaien op het besturingssysteem. Benieuwd of er daar in de komende weken nog veel bijkomen (Surface Phone anyone?).

Smartwatches

Een andere opvallende trend dit jaar: ofwel vergissen we ons drastisch, ofwel staan er nauwelijks nog lanceringen van slimme horloges op het programma. De uitnodigingen voor de persconferenties die we binnen kregen draaien bijna uitsluitend rond smartphones.

Wil dit zeggen dat de smartwatch-hype alweer over haar hoogtepunt heen is? Lust de consument de slimme horloges niet? Hope je het ook draait of keert: de voorbije drie jaar was het al smartwatches, smartbands en andere fitnesstoestanden die de klok sloegen in Barcelona. Dit jaar lijkt die trend gekeerd, en zijn het terug de telefoons (en everything VR) die de toon zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content