Wat stelt Microsoft vanavond voor?

© Reuters

Microsoft houdt een groot persevent in San Francisco. Alles wijst er op dat het bedrijf er de volgende versie van Windows zal voorstellen.

De uitnodiging heeft het over Windows en Enterprise, maar de meeste gebruikers kijken vooral naar dat eerste uit. Verschillende Amerikaanse techsites vernamen de afgelopen weken dat Microsoft er de volgende versie van Windows zal voorstellen. Die heeft momenteel nog de codenaam Threshold, maar ‘Windows 9’ lijkt de meest logische benaming.

Of toch niet?

The Verge merkte begin deze maand op dat Microsoft steeds vaker de nadruk legt op ‘Windows’ als totaalmerk en niet op een specifieke versie. Tegelijk denkt het bedrijf na over een fusie tussen Windows Phone en Windows RT. Dat betekent dat Microsoft met één merknaam naar buiten komt voor een besturingssysteem dat verschillende toestellen bedient.

Zo’n strategie is niet onlogisch als je weet dat Microsoft in april nog demonstreerde hoe ontwikkelaars apps vlot van Windows 8 naar Windows Phone of de Xbox One kunnen omzetten. Als zoiets op punt staat dan kan je als ontwikkelaar één app ontwikkelen voor het Windows-ecosysteem die dan meteen op alle toestellen werkt. Iets wat vandaag al kan bij Android, al is dat vooral omdat daar enkel tablets en desktops opduiken, waar Microsoft en Apple historisch gezien software voor de computermarkt ontwikkelden.

Aankondiging, geen lancering

Wie hoopt op een lancering van de nieuwe Windows kan zijn hoop beter opbergen. Wat we mogelijk wel zien is een aankondiging en een testversie die op korte termijn beschikbaar wordt. Dat moet ontwikkelaars en hardwarepartners de mogelijkheden geven om het nieuwe systeem te testen. Als er vanavond echt een aankondiging aan zit te komen dan wil dat zeggen dat de definitieve release gepland staat voor de lente van 2015.

Nieuwe functies

De opvolger van Windows 8 zal er anders uitzien. Microsoft brengt het startmenu terug en zal hoogstwaarschijnlijk spraakassistent Cortana integreren evenals een nieuw notificatiescherm.

De uiteindelijke lijst zal ongetwijfeld langer zijn. Zo hopen sommigen op een betere scheiding tussen Windows, de toepassingen en de gebruikersgegevens, wat je al langer ziet bij Linux. Ook updates (en het verplicht herstarten) kunnen beter, al moeten we hier ook aan toevoegen dat Windows hier in de laatste twee versies hard aan heeft getimmerd.

Vanavond weten we wat Microsoft precies zal voorstellen en hoe breed dat gaat. Eind oktober organiseert het bedrijf in Barcelona ook MS TechEd, waar ook Data News aanwezig zal zijn. Vermoedelijk worden daar de technische details van de aankondiging van vanavond verder ingevuld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content