Wat stelt Microsoft voor op zijn jaarlijkse hoogmis in San Francisco?

Microsoft-CEO Satya Nadella © Belga Image

Microsoft houdt deze week zijn Build-conferentie, de hoogmis voor Microsoft-ontwikkelaars in San Francisco. Onze man ter plaatse blikt vooruit op wat de tech-gigant met zijn vele tentakels waarschijnlijk zal voorstellen.

Windows 10

Het is zo goed als zeker dat we deze week, vanaf woensdagavond Belgische tijd, officieel te horen krijgen dat Windows 10 eind juli beschikbaar komt. Tot nu toe beperkte Microsoft zich tot ‘het najaar’ of ten vroegste ‘rond de zomer’. Maar vorige week praatte de ceo van AMD zijn mond voorbij in een gesprek met analisten. Gelijk met de aankondiging krijgen we vermoedelijk meer mogelijkheden van het nieuwe besturingssysteem te zien. Hoe draaien de universele apps (apps die zowel op pc’s als tablets en smartphones werken)? Hoe ziet Windows 10 eruit op smartphones? Wanneer duiken de eerste toestellen op? Wordt Windows een as-a-service-verhaal waarbij je je abonneert en continu de nieuwste versie krijgt? Vragen waar we vermoedelijk deze week de antwoorden van krijgen.

HoloLens

De grote verrassing van Microsofts vorige grote aankondiging was de bril die hologrammen voor je ogen projecteert, de HoloLens. Deze keer verwachten we meer details over het toestel en zijn toekomstige apps en games.

De HoloLens
De HoloLens© Microsoft

Intussen weten we ook dat er op Build (beperkte) mogelijkheden zijn om HoloLens uit te proberen. Onze redactie schuift mee aan en brengt met een beetje geluk later deze week een hands-on van dit gloednieuw product.

Lumia

Naast een nieuw besturingssysteem kijken Lumiafans uit naar de lancering van een opvolger van de Lumia 930, door het internet logischerwijze voorlopig de Lumia 940 genoemd. Vermoedelijk wordt dit het eerste vlaggenschip van Microsoft op Windows 10. Afgaande op de geruchtenmolen gaat het om een 5,2 inch toestel met een 25 megapixel camera met enkele zeer opmerkelijke functies zoals een irisscanner, een 3D software interface en ondersteuning voor pennen. Ook over een iets grotere tabletversie zijn er geruchten.

Project Spartan

Microsoft gaf een paar maanden geleden een eerste demo van project Spartan, een gloednieuwe browser die Internet Explorer moet vervangen (dat vermoedelijk naar de achtergrond verhuist, waar het nog steeds specifieke webapps kan ondersteunen). Het zou ons verbazen mocht Microsoft deze week niet meer details en mogelijkheden onthullen over die nieuwe browser.

Twee Lumia-smartphones van Microsoft.
Twee Lumia-smartphones van Microsoft.© Reuters

3D-printing

Enkele dagen geleden liet het bedrijf zich ontvallen dat het meewerkt aan een nieuw formaat voor 3D-printing. Het bestaande formaat dateert van eind jaren tachtig, maar is volgens sommigen toe aan vernieuwing. Daarom stapt Microsoft in een consortium met onder meer HP om een nieuwe standaard uit te werken. Iets dat zeer waarschijnlijk in de komende dagen aan bod zal komen.

Apps! Apps! Apps!

Het grote struikelblok van Windows Phone blijft het tekort aan applicaties voor het platform. Windows 10 en de universele apps kunnen dat deels verhelpen. Elke Windows-toepassing wordt zo immers ook een smartphone-applicatie.

Tegelijkertijd wordt verwacht dat Microsoft Android-ontwikkelaars zal proberen te overtuigen hoe makkelijk het wel niet is om voor Windows te ontwikkelen. Geen onverwachte zet, en bovendien iets wat ook BlackBerry een paar jaar geleden probeerde. Al heeft Microsoft wel zijn gewicht op de pc-markt mee om app-ontwikkelaars te overtuigen.

In de nieuwe Spartan-browser van Microsoft kan je vlot tekenen, schrijven, knippen en delen.
In de nieuwe Spartan-browser van Microsoft kan je vlot tekenen, schrijven, knippen en delen.© Microsoft/Pieterjan Van Leemputten

En zoveel meer…

Bovenstaand lijstje is maar een greep van wat we hoogstwaarschijnlijk mogen verwachten. Maar Microsoft blijft een gigant met vele tentakels. Hoe zit het met Office, Azure, Cortana, Visual Studio, Skype, OneDrive, Windows voor het internet of things (vroeger vooral bekend als Windows voor embedded devices)? Allemaal zaken die deze week kunnen, en waarschijnlijk zullen, aan bod komen op de hoogmis voor Microsoft-ontwikkelaars.

Data News brengt deze week verslag uit van op Build in San Francisco. De conferentie zelf begint op 29 april (vanaf 18u Belgische tijd) en loopt tot en met 1 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content