Wat verklapt Microsoft morgen over Windows 10?

. © .

Woensdagavond geeft Microsoft meer details over zijn besturingssysteem Windows 10. Maar op basis van de sprekers kunnen we al een aantal zaken afleiden.

Data News brengt na de persconferentie verslag uit van het event maar je kan de presentatie, om 18 uur Belgische tijd alvast zelf live volgen via deze link.

Wie komt er?

Naast ceo Satya Nadella komen ook Terry Myerson, executive vicepresident Operating Systems, kortom de man die onder meer Windows onder zijn vleugels heeft. Hij wordt geflankeerd door Joe Belfiore, de drijvende kracht achter Windows Phone en Phil Spencer van Xbox.

Dat wil zeggen dat de aankondiging rond Windows 10 niet enkel over pc’s gaat, maar ook een impact heeft op Windows Phone en de spelconsole van het bedrijf.

Een optie kan zijn dat Microsoft bekendmaakt dat Windows 10 zowel Windows Phone als het besturingsysteem van de Xbox One (momenteel Windows 8), zal vervangen. Geen ondenkbaar scenario als je weet dat Microsoft al heeft bevestigd dat Windows 10 mikt op verschillende toestellen, met of zonder scherm. “Het is niet één user interface voor alles, wel één productgroep voor alle toestellen. We voorzien één platform voor ontwikkelaars, of het nu om games of zakelijke apps gaat, en één applicatiewinkel,” zei Terry Myerson in oktober toen er voor het eerst een tip van de sluier werd opgericht.

Die één applicatiewinkel werkt bovendien in het voordeel van Microsoft. Afgelopen april toonde het bedrijf al hoe je als developer één code kan gebruiken om te ontwikkelen voor Windows, Windows Phone en Xbox One. Maar een ééngemaakt applicatieplatform maakt de Marketplace van Microsoft meteen een stuk groter en dus concurrentiëler ten opzichte van de App Store en Google Play.

Een ander onderwerp is de nieuwe browser, codenaam Spartan, waar Microsoft momenteel aan sleutelt. Die zou Internet Explorer vervangen als standaardbrowser, maar veel details heeft het bedrijf nog niet vrijgegeven over het nieuwe programma.

Maar zelfs als er geen grote ommezwaai komt, hebben we nog veel details over Windows 10 tegoed van Microsoft. Zo is er nog geen exacte lanceringsdatum, ook niet voor een (doorgaans vrij stabiele) consumer preview. Woensdag 21 januari om 18 uur weten we meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content