Wat zal Google vandaag aankondigen?

Google CEO Sundar Pichai. © Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Vandaag is het jaarlijkse Nexus-evenement van Google. Verwacht wordt dat het bedrijf twee nieuwe Nexus-toestellen zal onthullen, maar er is meer.

Want te verwachten is dat Android 6.0, of Android Marshmallow zijn opwachting maakt. In mei, op het jaarlijkse ontwikkelaarsevenement van Google, kondigde het bedrijf het nieuwe besturingssysteem al aan. Vermoedelijk zal Marshmallow op de twee nieuwe Nexus-telefoons geïnstalleerd staan.

Het nieuwe besturingssysteem zal beter omgaan met het batterijverbruik, de vingerafdrukscanner zal een update krijgen en het toestemming verlenen aan apps zal een update krijgen. Waar het bij Android nu normaal is dat je alles accepteert wat een app nodig heeft (gps, contacten etc.) zal het met het nieuwe besturingssysteem mogelijk worden deze functies allemaal apart bevoegdheid te geven.

Marshmallow

Verwacht wordt dat de uitrol van Marshmallow op 5 oktober plaats zal vinden. Dan krijgen de Nexus toestellen althans een update, meldt het doorgaans betrouwbare Android Police. Naar verluidt vallen de Nexus 4, de Nexus 7 uit 2012 en de Nexus 10 buiten de boot als het gaat om een software-update.

Wanneer gebruikers van Android-toestellen van andere fabrikanten de update krijgen hangt af van die fabrikanten. Die passen Android in veel gevallen aan met onder meer een eigen softwarelaag, waardoor de uitrol vaak vertraging oploopt.

Nexus telefoons

Er worden zoals gezegd twee nieuwe Nexus telefoons verwacht. De Nexus 6P en Nexus 5X, gemaakt door respectievelijk Huawei en LG. Deze toestellen worden standaard geleverd met Android Marshmallow.

De door Huawei gemaakte 6P is de grootste van de twee, met een 5.7 inch scherm met een resolutie van 2560 x 1440. Hij is voorzien va neen Qualcomm Snapdragon 810 chip met 32, 64 of 128GB opslag. Hij krijgt een vingerafdrukscanner en – volgens de laatste trends – een usb-type-c aansluiting.

De door LG gebouwde 5X heeft volgens geruchten een 5.2 inch full HD scherm. Hij heeft een Qualcomm Snapdragon 808 hexa-core chip met 2GB RAM. Ook zal hij een vingerafdrukscanner hebben en voorzien zijn van een usb-type-c aansluiting. De camera is voorzien van 13 megapixels.

Chromecast

Er gaan al langer geruchten over een nieuwe Chromecast. Twee weken geleden lekten er al foto’s uit van het nieuwe apparaat. Qua uiterlijk verschilt die nogal van de huidige versie. In plaats van de kleine dongle lijkt het te gaan om een kleurig, cirkelvormig apparaat met een uitsteeksel, met daarin vermoedelijk de hdmi-aansluiting. Spotify zal ook een Chromecast-ondersteuning inbouwen. Tot nu toe leek de muziekdienst niet van plan om support in te bouwen.

Het evenement van Google is uiteraard te bekijken via het eigen YouTube en begint om 18.00 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content