Wat zegt je Facebook-profiel over jou?

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Mannen en vrouwen, jongeren en ouderen, introverte mensen en extraverte mensen, emotioneel stabiele en emotioneel labiele personen: ze spreken online allemaal een andere taal. Dat blijkt uit een analyse van Facebook-posts door Amerikaanse onderzoekers.

Researchers van de universiteit van Pennsylvania hebben op grote schaal onderzocht wat de Facebook-berichten van gebruikers zeggen over hun personaliteit. Daarbij werden de gebruikers bevraagd en gaven ze hun statusupdates vrij. In totaal werden 15 miljoen posts, afkomstig van 75.000 Facebook-gebruikers, geanalyseerd.

Aan de hand van meer dan 700 miljoen woorden, zinnen en topics, bouwden de onderzoekers een ‘computermodel’ dat de leeftijd, het geslacht en de persoonlijkheid van de respondenten verrassend accuraat kon voorspellen – de software kon met een accuraatheid van 91,9 procent het geslacht van een gebruiker afleiden uit hun taalpatronen, aldus de initiatiefnemers.

Een bloemlezing uit de resultaten van het onderzoek, dat gepubliceerd werd door het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE: vrouwen gebruiken eerder woorden als ‘excited’ (‘opgewonden’), mannen woorden als ‘fuck’. 19- tot 22-jarigen hebben het over ‘dronken worden’, 23- tot 29-jarigen kiezen voor beschaafdere omschrijvingen als ‘bier drinken’.

De online taal van tieners wordt gedomineerd door emoticons, en door woorden als ‘ugh’ en ‘bleh’. Vroege twintigers praten over school, late twintigers over trouwen en werk, en 30- tot 65-jarigen over hun familie. Jonge mensen klagen ook beduidend meer online dan ouderen.

Verschillende types van persoonlijkheden gebruiken ook verschillende woorden en onderwerpen, zo blijkt nog uit de studie. Zo hebben extraverte mensen het over ‘chillen’ en ‘feestjes’, terwijl introverte mensen het over ‘eenzamere’ activiteiten hebben, zoals ‘manga’, ‘anime’ en ‘computeren’. Mensen die emotioneel stabiel zijn, posten doorgaans berichten over sociale activiteiten als sport en vakantie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content