We downloaden minder apps

© Belga

Smartphonegebruikers proberen minder nieuwe apps. Een op drie downloadt zelfs geen nieuwe toepassingen, een signaal dat de markt volwassen wordt.

Smartphonegebruikers proberen minder nieuwe apps. Een op drie downloadt zelfs geen nieuwe toepassingen, een signaal dat de markt volwassen wordt.

Waar de doorsnee gebruiker vorig jaar 2,32 apps per maand uitprobeerde, zakt dit nu tot 1,82 apps. Dat schrijft de Financial Times op basis van Brits onderzoek van Deloitte. 31 procent van de respondenten downloadt zelfs geen nieuwe apps op een doorsnee maand. Vorig jaar lag dat cijfer nog onder de twintig procent.

Als we dan al nieuwe apps proberen, dan is dat zelden betalend. Negen op tien betaalt nooit voor apps of ander materiaal op zijn of haar smartphone. Deloitte-analist Paul Lee zegt aan de zakenkrant dat de Britse markt een alarmbel kan zijn voor de wereldwijde smartphonemarkt. Hij wijst er op dat de markt volwassen wordt en mensen de apps die ze nodig hebben al gebruiken.

“Ironisch genoeg zorgen betere apps er voor dat mensen minder snel naar alternatieven gaan zoeken.”

Het rapport komt er anderhalve week na een rapport dat stelt dat de app-economie goed is voor een miljoen banen. Ook Eurocommissaris Neelie Kroes wees in het verleden al op het economisch potentieel van de sector.

Een maand geleden bleek een andere rondvraag dan weer aan te tonen dat apps zelden een echte goudmijn zijn voor ontwikkelaars. De meesten verdienen helemaal niets en slechts een derde verdient duizend dollar of meer per maand met apps.

Wel moeten we het onderzoek van Deloitte ook nuanceren. Zo zijn betaalde apps niet de enige bron van inkomsten voor ontwikkelaars. Bepaalde merken of bedrijven laten bijvoorbeeld tegen betaling een eigen app ontwikkelen voor hun klanten of zelfs hun personeel. Ook heeft de felle groei van het aantal smartphones er voor gezorgd dat er veel meer gebruikers zijn die gewoonweg niet elke week de nieuwste dingen willen, maar tevreden zijn met een aantal basisfuncties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content