We gebruiken onze smartphone minder op vakantie

. © iStockphoto

De schrik voor hoge kosten zorgt er voor dat we onze gsm minder gebruiken op vakantie. Al nemen de meeste reizigers hun voorzorgen om bill shocks te voorkomen.

Op vakantie zet een kwart van de mensen hun gsm uit of in vliegtuigmodus. De helft van de vakantiegangers belt maar half zoveel als thuis. 43 procent stuurt minder sms’jes. Dat stelt netwerkspecialist Ericsson vast na een rondvraag bij vijfduizend smartphonegebruikers wereldwijd.

“Het aantal smartphonegebruikers neemt jaarlijks toe, maar de huidige roamingkosten zorgen ervoor dat de gebruikers creatief moeten omspringen met het gebruik van hun smartphone.” zegt Saskia Van Uffelen, CEO van Ericsson Belux.

Reistarief

Toch nemen de meeste reizigers, ongeveer twee derde, hun voorzorgen. 21 procent koopt een simkaart in het land van bestemming om er goedkoper te bellen en surfen. 17 procent kiest voor een speciaal buitenlandtarief bij zijn of haar operator. Elf procent ziet het groots en kiest meteen voor een internationaal telefoonpakket. Maar ondanks die maatregelen is dertig procent van de respondenten nog steeds verrast door een hoge telefoonrekening.

We gebruiken onze smartphone op reis overigens niet hoofdzakelijk om te bellen. 46 procent van de gsm-tijd gaat naar mobiel surfen. Bellen komt met dertig procent op de tweede plaats.

Let op je instellingen

Wie hoge rekeningen wil vermijden kan een aantal maatregelen nemen. De belangrijkste is ongetwijfeld om dataroaming uit te schakelen in de instellingen van je smartphone. Zo maakt je gsm niet ongewenst (of op de achtergrond) verbinding, maar kan het toestel wel aan blijven staan. Controleer ook op voorhand de tarieven om te bellen, sms’en en surfen in je land van bestemming.

Wie langer dan een week in het buitenland zit en graag ter plaatse vlot wil surfen, kan kiezen om tijdelijk een prepaid simkaart van een lokale operator aan te schaffen. Zeker als je buiten Europa, waarde roamingtarieven soms bijzonder hoog kunnen zijn, is die optie het overwegen waard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content