We geven opnieuw meer uit aan IT

© iStock

De wereld zal dit jaar iets meer uitgeven aan IT dan vorig jaar. Maar onder meer door de sterke dollar blijft die groei beperkt, behalve voor software.

In zijn voorspelling voor 2016 verwacht Gartner dat we dit jaar 0,6 procent meer uitgeven aan IT, goed voor 3,52 biljard dollar (3,54 trillion dollar in het Engels). Devices en Communications Services dalen terwijl Data Centre Systems en IT Services elk met zo’n drie procent groeien. Software groeit met meer dan 5 procent.

.
.© Gartner

Maar de groei voor dit jaar weegt niet op tegen het feit dat we in het afgelopen jaar 215 miljard dollar minder uitgaven dan in 2014. Volgens Gartner zal het tot 2019 duren vooraleer de sector weer dat niveau heeft bereikt.

Als oorzaak voor de beperkte groei wijst Gartner onder meer naar de stijgende dollar. Anderzijds zorgt het economisch klimaat in Rusland, Japan en Brazillië er voor dat de verkoop van devices in het slop zit. Daar komt bij dat in opkomende markten vooral goedkopere telefoons populair zijn en tablets het moeilijk hebben.

De servermarkt, dat bij Gartner valt onder Data Centre Systems, doet dan weer beter dan verwacht, wat volgens Gartner het hele jaar zo zal zijn. Ook IT services doen het goed door de adoptie en aanvaarding van cloudinfrastructuur.

In het segment Communications Services verwacht het analistenbureau dan weer een daling onder meer door het afschaffen van de roamingkosten in Europa en in bepaalde delen van Noord-Amerika. Het aantal gesprekken en datavolume zal weliswaar stijgen, maar niet genoeg om het verlies aan inkomsten uit de roamingafschaffing te compenseren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content