We kopen (tijdelijk) minder pc’s

Lenovo YOGA 3 Pro © Lenovo

De markt voor pc’s krijgt opnieuw zware klappen. Het aantal verkochte toestellen zakt met bijna tien procent en in Europa zelfs tot vijftien procent. Al ligt dat vooral aan drie tijdelijke oorzaken.

Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2014 werden er wereldwijd 9,5 procent minder pc’s verkocht. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika is dat zelfs -15,7 procent becijfert marktonderzoeker Gartner. Voor 2015 verwacht het een daling van 4,4 procent.

De markt voor desktops en laptops ligt al een paar jaar onder vuur. Eerst door de crisis, nadien omdat gebruikers in plaats van een 2e of 3e pc eerder kozen voor een tablet of smartphone. Maar deze dip heeft volgens Gartner andere en vooral tijdelijke factoren:

“De prijsstijging door de sterke dollar is in sommige regio’s heel merkbaar geworden”, zegt Mikako Kitagawa, principal analyst bij Gartner. Een tweede reden is dat de huidige cijfers vergeleken met vorig jaar toen er iets meer pc’s werden verkocht omdat veel mensen hun toestel op Windows XP wilden vervangen. “Tot slot zien we ook dat de nakende lancering van Windows 10 zorgt voor een beperkte stock. Pc-verkopers en hun channels proberen hun voorraad zo veel mogelijk leeg te maken voor de komst van Windows 10.”

Dat laatste is logisch omdat gebruikers bij een nieuw toestel graag het nieuwste besturingssyteem hebben. Maar tegelijk is het vreemd omdat zowel nieuwe als bestaande toestellen op Windows 7 of 8 gratis online kunnen upgraden naar Windows 10.

Lenovo Vs. HP

Kijkend naar de bestsellers op de markt dan komen we wereldwijd uit op een top vijf van Lenovo, HP, Dell, Asus en Acer. Voor de Emea-regio is die vrijwel identiek. Alleen staat hier HP bovenaan met Lenovo als tweede. Maar de vijf grootste spelers verliezen overal marktaandeel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content