CIOforum Belgian Business

We worden een beetje moe van de stelling dat CIO’s die bezig zijn met hoe IT moet gerund worden er niet toe doen

Beste Peter,

Graag willen we reageren op je opiniestuk ‘de meest radicale CIO’s bollen het gewoon af‘ dat verscheen in Datanews op 23 november 2015 jongstleden. Laat ons onmiddellijk met de deur in huis vallen: We worden een beetje moe van je stelling dat CIO’s die bezig zijn met HOE IT moet gerund worden er niet toe doen en zichzelf uitrangeren. In Nederland hebben ze voor zo’n stelling een mooi woord: geneuzel. In Vlaanderen zeggen we gewoon…. flauwekul.

Beste Peter, we worden een beetje moe van je stelling dat CIO’s die bezig zijn met hoe IT moet gerund worden er niet toe doen en zichzelf uitrangeren

.

Eerlijk gezegd vermoeden wij dat jij ook wel weet dat de realiteit genuanceerder is. De stelling dat WAT je met IT kan doen fascinerend is en veel boeiender dan het HOE onderschrijven we allemaal. Echter, het één kan niet zonder het ander. In een wereld waar IT zowat in alles verweven is, elk project een IT component bevat en ‘every budget an IT budget’ is geworden is het garanderen van een stabiele, performante en veilige IT ondersteuning van groot belang. En ook al wordt dit meer en meer geoutsourced, dat wil daarom niet zeggen dat de CIO daar niet langer mee bezig moet zijn. Want laat ons wel wezen: It’s cloudy in the cloud. Contracten die nergens op slaan, vage service levels, geen garanties rond waar je data zich bevindt. Ja, dat is allemaal niet sexy maar wel belangrijk. Het betekent dat gegeven de toegenomen IT intensiteit van elke organisatie er zelfs MEER aandacht moet gaan naar het HOE, maar vaak met een andere focus.

Bovendien is het mandaat om een leidende rol te spelen op vlak van WAT je met IT kan doen wel sterk afhankelijk van de mate waarin het HOE tot resultaten leidt. Carr zijn uitgangspunt was dat IT een utility dienst aan het worden was en daarom niet langer relevant. Samen met jou vonden we dat ook onzin van het hoogste niveau. Een utility is een basisvoorziening, een fundament om op te bouwen en diegene die daar dan voor verantwoordelijk is kan je dan moeilijk bestempelen als irrelevant. Je haalt twee terechte voorbeelden aan van Belgische CIO’s die heel grote stempel drukken op wat je zo spannend vindt. Maar we geloven geen seconde dat deze mensen geen interesse noch focus hebben op hoe stabiel, performant en veilig de dagdagelijkse IT ondersteuning van hun organisatie functioneert.

Wat we hiermee willen aangeven is dat HOE goed IT wordt gerund de basis is voor credibiliteit en vertrouwen vanuit de organisatie om leidend te zijn naar WAT je met IT kan betekenen in de strategische en innovatieve doelstellingen van de organisatie.

Weet je, dan heeft Gartner een meer genuanceerde visie, vervat in het concept van ‘bi-modal IT’. Op het ‘CIO of the Year event’ van Datanews sprak de bedenker ervan, Dave Aron, over waar het voor staat: geen IT aan twee snelheden, geen verhaal van saai en spannend maar een ‘balancing act’ tussen de twee. Meer van het één en meer van het ander.

We hebben één zin zeer goed onthouden: Control does not scale, but influence does. Beter dan dat kan je het niet samenvatten. We delen dan ook niet je mening dat de CIO de ‘rock star’ zou moeten zijn en de controle uitvoert op het grootste deel van het digitalisatie budget. Dat is ronduit ‘old school thinking’. Een succesvolle transformatie naar de digitale wereld is een teamsport, waarin minimaal de volledige C-suite actief betrokken is. In een exponentieel veranderende wereld waar een planningshorizon van 5 jaar problematisch wordt is de insteek en visie van heel wat diverse leidende rollen in de organisatie wenselijk en noodzakelijk om tot de nodige blend te komen in visie.

De rol van de CIO is daar vaak die van ‘linking pin’ of de figuurljke spin in het web.

Misschien ben je wat verblind geraakt door je vele reizen naar Silicon Valley, de broedkamer van de IT rock stars. De holy ground waar bedrijven uit het niets en onder leiding van charismatische figuren miljarden dollars beurswaarde creëren. Dat stimuleert, dat spreekt aan, dat is sexy. Absoluut. Echter, dat doet geen afbreuk aan het harde en geëngageerde werk van de overgrote meerderheid van CIO’s die samen met collega’s het pad effenen naar de digitale wereld. De rol van de CIO is daar vaak die van ‘linking pin’ of de figuurljke spin in het web. Zonder dogma’s, zonder haantjesgedrag maar deel van een ploeg van business en IT mensen die samen de doelstellingen uitwerken. Wie daar dan de centen voor aanlevert is irrelevant. De opportuniteit voor de CIO zit hem in zijn evolutie tot ‘homo universalis’: een persoon die zowel technische, architecturale, business en juridische kennis weet te combineren om een ’trusted advisor’ te zijn voor de organisatie.

Peter, we danken je voor je opiniestuk en nodigen je hierbij uit om binnen het CIOforum Belgian Business verder in dialoog te gaan aangaande de ‘balancing act’ tussen HOE en WAT .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content