Website Russisch oliebedrijf Gazprom Neft plat na mogelijke hack

Aleksej Miller, baas van Gazprom Neft

De website van Gazprom Neft, de olietak van het Russische staatsgasconcern Gazprom, is woensdag uit de lucht gehaald na een vermoedelijke aanval door hackers uit protest tegen de oorlog in Oekraïne. De website toonde kort een boodschap die afkomstig zou zijn van Gazprom-topman Aleksej Miller, een naaste bondgenoot van president Vladimir Poetin, voordat de site offline werd gehaald.

In de aan de topman toegeschreven verklaring maakte hij kritische opmerkingen over het besluit van Rusland om tienduizenden militairen naar buurland Oekraïne te sturen, waar duizenden soldaten en burgers zijn gedood.

Miller drong er vorige maand bij de 500.000 werknemers van het concern juist nog op aan om zich achter de acties van Poetin te scharen om Rusland te behouden als een grote mogendheid in het licht van buitenlandse vijandigheid.

Geen officiële verklaring

In een reactie op het offline halen van de site stelde Gazprom Neft dat ‘de informatie die op de ochtend van 6 april op de site is gepubliceerd, niet waar is en niet kan worden beschouwd als een officiële verklaring van vertegenwoordigers of aandeelhouders van het bedrijf’. Ook een woordvoerder van Gazprom deed de verklaring op de website af als onzin.

Het zou niet de eerste aanval van hackers zijn op een website van een Russisch staatsbedrijf vanwege de oorlog Oekraïne. De website van het staatspersbureau TASS werd in februari al gehackt om een bericht te tonen waarin Moskou wordt opgeroepen om te stoppen met wat het zijn ‘speciale operatie’ in Oekraïne noemt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content