Website toont fabrikanten waar wouden in gevaar zijn

© Reuters

Een online app kan bedrijven, milieuverenigingen en lokale gemeenschappen helpen om bossen te beschermen voor ze met de grond gelijk gemaakt zijn voor de productie van palmolie.

De online kaart, met de naam PALM Risk, maakt gebruik van satellietdata om na te gaan welke van de achthonderd palmoliefabrieken in Maleisië, Indonesië, Afrika en Zuid-Amerika boskap aanzwengelen.

De informatie over die “molens” komt van FoodReg, een bedrijf dat toeleveringsketens in kaart brengt voor producten over de hele wereld. Die informatie wordt gecombineerd met satellietdata over primaire bossen, beschermde gebieden, draslanden en bosbranden binnen een straal van 50 kilometer rond elk bedrijf.

24 uur

“Palmolie moet snel verwerkt worden, binnen de 24 uur na de oogst”, zegt Sarah Lake van Global Forest Watch. “Dat betekent dus dat alle palmolie-installaties hun materiaal halen uit plantages op maximaal een dag rijden.”

Het World Resources Institute, de ngo achter het project, heeft de website gisteren (woensdag) voorgesteld op een bijeenkomst van de Roundtable on Sustainable Palm Oil, een koepelorganisatie van de industrie om ontbossing voor palmolieplantages terug te dringen.

Unilever

Een eerste pilootproject in samenwerking met Unilever toonde aan dat 29 fabrieken – zo’n 5 procent van de toeleveringsketen van Unilever – een hoog risico liep om ontbossing aan te zwengelen. Unilever werkt nu aan stappen om de situatie voor elk van de 29 sites te verbeteren.

Het grootste voordeel van de nieuwe tool is de snelheid waarmee fabrikanten een groot deel van hun toeleveringsketen kunnen controleren, zonder ter plekke te moeten gaan kijken. “Producenten van consumentengoederen nemen producten af van honderden, soms zelfs duizenden fabrieken”, zegt Lake. “Deze tool help om de tien of twintig installaties te identificeren die de hoogste prioriteit hebben.”

De tool is gratis beschikbaar voor milieu-organisaties en het brede publiek, zegt Lake.

(IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content