Websites in de puree door kampioenenstrijd

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De ontknoping in het Belgische voetbal was nooit zo spannend. De Franstalige nieuwssites zullen het geweten hebben.

De ontknoping in het Belgische voetbal was nooit zo spannend. De Franstalige nieuwssites zullen het geweten hebben.

Het Belgische websitemonitoringbedrijf InternetVista nam enkele Waalse nieuwssites onder de loep naar aanleiding van de twee testmatchen die Standard en Anderlecht moesten spelen voor de titel in het Belgische voetbal. Met enig gevoel voor overdrijving wordt er gesproken van een “bloedbad op het internet”.

Heel symptomatisch zijn de cijfers van lesoir.be. De site zag zijn uptime van 100 procent op de dagen van de 2 matchen plotseling naar 99,8 procent zakken op de dagen van de testwedstrijden. De gemiddelde responstijd piekte op beide dagen tot 500 milliseconden of meer. Een enkele keer moesten surfers tot 22 seconden wachten tot een pagina opende. Eenzelfde plaatje bij rtbf.be en rtlinfo.be. Bij RTBF liepen de responstijden gisteren gemiddeld op tot meer dan 700 milliseconden, in extreme gevallen tot maar liefst een minuut. De site was vooral op donderdag erg vaak down: alles samen 3 uur, 21 minuten en 40 seconden

Ook de site van Anderlecht, rsca.be, moest eraan geloven. De uptime zakte gisteren onder de 99 procent. De gemiddelde responstijd lag gisteren schabouwelijk hoog, boven de 750 milliseconden met pieken tot 35 seconden.

Nog een opvallend fenomeen naar aanleiding van de voetbalgekte: de plotse interesse voor peer-to-peer (p2p) televisie. Daarmee worden de streams van tv-kanalen gratis geherdistribueerd op een p2p-netwerk, waarop elke gebruiker die een stream downloadt tegelijkertijd een stream uploadt voor andere gebruikers, waardoor elke gebruiker bijdraagt tot de nodige bandbreedte.

Toen voor de testwedstrijden bekend raakte dat enkele de Franstalige betaalzender BeTV de wedstrijden zou uitzenden, kozen veel voetbalfans voor de p2p-optie. Ze konden terecht op sites als my2p2.eu of ro.sportklub.tv.

In Vlaanderen was er de mogelijkheid om een abonnement te nemen via Telenet Digital TV op Premium Be, een pakket van 5 zenders van BeTV, waaronder de sportzender die de matchen uitzond. Dat abonnement kon dan nog voor het einde van de proefmaand worden opgezegd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content