Websites Vlaams Belang, MR en FDF traagste
Van de Vlaamse politieke partijen die op 14 oktober deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, scoren de sites van Rood! en Vlaams Belang het slechts wat snelheid betreft.
Van de Vlaamse politieke partijen die op 14 oktober deelnemen aan de lokale verkiezingen, scoren de sites van Rood! en Vlaams Belang het slechts wat snelheid betreft. Aan Franstalige zijde werken de sites van de MR, het FDF en Démocratie Nationale het traagst. CdH heeft dan weer de snelste website, gevolgd door de Duitstalige partijen SP en PFF, en de Vlaamse CD&V.
Eén en ander blijkt uit een vergelijkende websitetest van 22 politieke partijen in de aanloop naar de verkiezingen. De test werd uitgevoerd door Compuware, een specialist in het testen en verbeteren van applicatieprestaties. Het bedrijf testte van halfweg september en gedurende vier weken de websites van negen Vlaamse, evenveel Franstalige en vier Duitstalige politieke partijen op snelheid en beschikbaarheid. Het testte ook de webpagina’s met verkiezingsnieuws van vijf media.
De vaakst beschikbare en snelste website van de Vlaamse politieke partijen is die van CD&V. Die was 99,79 procent van de tijd toegankelijk. Het duurde gemiddeld 3,9 seconden alvorens de homepage volledig geladen was. De website van LDD was 99,68 procent beschikbaar, en deed er gemiddeld 5,77 seconden over om te laden.
De site van Rood! was maar 37,17 procent van de tijd toegankelijk en deed er gemiddeld 10,67 seconden over om in te laden. Daarmee is die site de minst bereikbare en op één na traagste van alle Vlaamse partijen. De traagste komt op naam van het Vlaams Belang. Die site doet er gemiddeld 13,56 seconden over om te laden op het computerscherm van de bezoeker, maar scoorde met 97,17 procent beschikbaarheid beter dan die van Rood!.
Met een gemiddelde laadtijd van 3,7 seconden en een beschikbaarheid van 99,75 procent scoort de website van cdH het best aan Franstalige kant. De site van Ecolo is met een laadtijd van 4,45 seconden en een beschikbaarheid van 99,55 procent de tweede beste leerling van de klas. De traagste site is die van de MR (14,45 seconden), gevolgd door de sites van het FDF (14 seconden) en Démocratie Nationale (11,29 seconden).
De site van het FDF was met een beschikbaarheid van 77,81 procent het minst bereikbaar, gevolgd door de sites van Démocratie Nationale (95,73 procent) en de MR (96,69 procent).
Aan Duitstalige kant laden de sites van SP en PFF het snelst, met respectievelijke laadtijden van 3,74 en 3,76 seconden. Met een beschikbaarheid van 99,69 procent is de website van SP ook de meest bereikbare van de vier Duitstalige partijen. De traagste website is die van CSP (7,25 seconden). De site van Ecolo Ostbelgien doet er gemiddeld 6,93 seconden over om te laden.
Franstalige mediasites winnen
Compuware testte ook de webpagina’s met verkiezingsnieuws van deredactie.be, De Standaard Online, Knack.be, RTBF.be en RTL.be. Die laatste twee waren de nummers één en twee voor snelheid en beschikbaarheid (respectievelijk 97,26 procent beschikbaar en 10,927 seconden laadtijd, en 96,95 procent beschikbaar en 12,891 seconden laadtijd).
Het traagst en minst bereikbaar was de VRT-website deredactie.be (66,05 procent beschikbaar, laadtijd van 17,619 seconden). Daarna volgen Knack.be (beschikbaarheid van 95,7 procent en laadtijd van 14,438 seconden) en De Standaard Online (beschikbaarheid van 96,73 procent en een laadtijd van 14,107 seconden).
Reële snelheid en beschikbaarheid
Behalve de snelheid en beschikbaarheid zoals die ervaren worden door de bezoeker, testte Compuware ook de snelheid en beschikbaarheid die de partijen en media zelf registreren als ze meten in hun datacenter.
Op basis van die metingen, waar de website “vertrekt”, scoren alle sites beter op het vlak van snelheid en beschikbaarheid. Bij de ene onderzochte website is het verschil met de reële snelheid en beschikbaarheid al wat groter dan bij de andere, maar in het algemeen kan worden gesteld dat deze metingen geen betrouwbaar beeld geven van de prestaties van de websites.
“Uiteindelijk telt de reële snelheid die de gebruikers van een site of een andere computerapplicatie ervaren”, zegt directeur Geert Speltincx van Compuware België. “Politieke partijen en media doen er net zoals andere bedrijven en overheden dus goed aan om de reële snelheid en beschikbaarheid van hun applicaties regelmatig te testen. Mensen willen immers niet meer wachten, het irriteert hen. Als ze niet of niet snel genoeg op een site geraken, geeft dat geen goede indruk. Ze dreigen dan ook sneller een site van een concurrent te bezoeken. De werking van websites en andere applicaties is te belangrijk om de reële snelheid en beschikbaarheid ervan niet te meten.”
De webadressen van de onderzochte websites, de reële snelheid en beschikbaarheid (“last mile”-resultaten) en de gemeten snelheid en beschikbaarheid in het datacenter waar de sites vertrekken (“backbone”-resultaten) vindt u hier.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier