Wedloop naar marktaandeel op outsourcingmarkt

De concurrentie op de outsourcingmarkt gaat de hoogte in door de vele nieuwkomers en dat zorgt voor snelle veranderingen. Leveranciers breiden hun aanbod snel uit.

De concurrentie op de outsourcingmarkt gaat de hoogte in door de vele nieuwkomers en dat zorgt voor snelle veranderingen. Leveranciers breiden hun aanbod snel uit.

Een en ander blijkt uit een onderzoek van het Offshoring Research Network van Duke University en PricewaterhouseCoopers bij 514 leveranciers van outsourcingdiensten in 50 landen. Wereldwijd duiken nieuwe outsourcingspelers op terwijl bestaande outsourcers inspanningen doen om terrein te winnen op de nieuwe markten.

Outsourcingbedrijven in Noord-Amerika en India, die de sector lange tijd domineerden, ondervinden nu concurrentie van landen in Latijns-Amerika, Oost-Europa en Azië, voornamelijk in dienstensectoren als contact centers, business process outsourcing en it-diensten. Onder meer China en de Filippijnen nemen volop maatregelen om outsourcing aan trekken, maar ook Oost-Europa speelt zijn troeven uit. Toch worden die nieuwe concurrenten voorlopig door slechts 16 procent van de Indische dienstenleveranciers als een bedreiging gezien.

Of is dat maar schijn? Want de outsourcingmarkt ontwikkelt zich en verandert vliegensvlug. Uit het onderzoek blijkt dat een groot aantal dienstenleveranciers beweert dat ze in de volgende 18 tot 36 maanden zullen starten met de ontwikkeling van nieuwe software en it-diensten. Het aantal dienstenleveranciers dat van plan is nieuwe diensten aan te bieden op het vlak van finance en accounting, human resources en innoverende technologieën, is meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Naast dat nieuwe dienstenaanbod stelt 62 procent van de dienstenleveranciers dat ze de omvang van hun bestaande diensten willen uitbreiden.

Partner Content