Weinig IT-gadgets onder de kerstboom verwacht

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Belgen zouden dit jaar gemiddeld zo’n 559 euro aan eindejaarsgeschenken spenderen, oftewel 2,7% meer dan vorig jaar. Maar die centen gaan meestal niet naar techgadgets…

Belgen zouden dit jaar gemiddeld zo’n 559 euro aan eindejaarsgeschenken spenderen, oftewel 2,7% meer dan vorig jaar. Maar uit die studie van Deloitte onder consumenten blijkt ook dat it-gadgets zoals een tablet of smartphone nauwelijks onder de kerstboom zullen liggen.

De toestellen zijn namelijk niet terug te vinden inde top-10 van meest uitgedeelde cadeautjes. Tablets en smartphones prijken daarentegen wél in de top-10 met meest gewilde cadeautjes.

Het hoeft geen betoog dat de crisis en de terugval in koopkracht (hoewel ons land wél optimistischer is dan pakweg Griekenland of Italië) er voor zorgt dat de consument meer belang hecht aan de prijs en het concrete nut van een cadeau. Een consument gaat bijvoorbeeld meer dan vroeger eerst op internet informatie opzoeken alvorens tot een aankoop over te gaan. Hij combineert ook meerdere distributiekanalen om het beste cadeau met het meest voordelige prijskaartje te vinden.

Zoals de meeste Europeanen, wil een Belg trouwens nog het liefst geld of boeken ontvangen. De meest voorkomende cadeautjes zijn ook boeken, aankoopbonnen en cosmetica. Naast computers en smartphones scoren ook reizen erg hoog in het lijstje van meest gevraagde cadeautjes bij de doorsnee Europeaan. Computers en smartphones worden 5 tot 6 keer minder vaak cadeau gegeven dan dat ze gewild zijn. Vorig jaar was die verhouding nog ‘maar’ 2.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content