Welk effect hebben Belgische apps op onze privacy? De privacycommissie onderzoekt het

© Belga

De Belgische privacycommissie zal in mei tijdens de tweede “Privacy Sweep” van het Global Privacy Enforcement Network (GPEN) het effect van een aantal Belgische mobiele applicaties op de privacy van de gebruikers controleren.

De privacycommissie stelt vast dat veel gebruikers de vaak lange privacyverklaringen bij apps niet lezen. “We stellen een algemene bezorgdheid vast. Door de apps onder de loep te nemen, kunnen we de ontwikkelaars aanbevelen om de privacyverklaringen wat meer verstaanbaar te maken”, zegt Eva Wiertz van de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer (CBPL).

Privacycommissies uit een vijftiental landen nemen deel aan de “Privacy Sweep”. Het onderzoek start in mei. Tegen de herfst moeten de bevindingen, na overleg tussen de deelnemende commissies, klaar zijn.

Mensen stellen zich volgens Wiertz wel meer vragen over de gevolgen van apps op hun privacy, maar tot veel klachten leidde dit vooralsnog niet. “We merken vooral dat veel mensen de privacyverklaringen niet lezen, omdat ze simpelweg te lang en te ingewikkeld zijn door het juridische taalgebruik. Het zou al veel beter zijn als de ontwikkelaars de verklaring wat meer verstaanbaar zouden maken en als de tekst te lezen is in een oogopslag”, aldus nog Wiertz.

Er zal bekeken worden welke toestemmingen een app zoal vraagt, en of deze toestemming meer inhoudt dan wat vereist is voor de werking van de app. Daarnaast zullen de sweepers nagaan hoe aan gebruikers wordt uitgelegd waarom bepaalde gegevens gevraagd worden en wat er met deze gegevens gedaan wordt. (Belga/MI)

Partner Content