Welke types van mensen we het meest ‘ontvrienden’ op Facebook en waarom

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Een Amerikaanse doctoraatsstudent peilde naar welk type mensen we het meest ontvrienden op Facebook en waarom, en naar hoe de mensen die ontvriend werden hierop reageren.

Christopher Sibona, een doctoraatsstudent van de University of Colorado Denver, probeerde aan de hand van een enquête bij 1.077 Twitter-gebruikers te achterhalen welk type mensen we het meest ‘ontvrienden’ op Facebook.

Dit is de top 5:

1. Een vriend van de middelbare school
2. Overige (niet gedefinieerd)
3. Een vriend van een vriend
4. Een vriend van op het werk
5. Een vriend met dezelfde interesses

Bijna één vijfde van de respondenten gaf aan al eens een oude vriend van de middelbare school te hebben ontvolgd op Facebook. “De meest gangbare reden voor het ‘defrienden’ van iemand met wie je op de middelbare school hebt gezeten, is dat die persoon polariserende statusupdates post, over religie of politiek, waar jij niet achter staat”, stelt Christopher Sibona. “En op sociale media kunnen meningsverschillen sneller escaleren”. De tweede voornaamste reden is volgens Sibona “dat die oude vriend frequent dingen post die jou niet interesseren.”

Collega’s worden dan weer eerder uit onze Facebook-contactlijst gewist “omwille van hun gedrag in de echte wereld, niet noodzakelijk omwille van hun Facebook-posts”, meent de doctoraatsstudent.

Voor een tweede studie onderzocht Sibona hoe gebruikers reageren nadat ze ontvriend worden.

Dit is de top 4:

1. Verrast
2. Geraakt
3. Geamuseerd
4. Verdrietig

“Als je veel Facebook-vrienden hebt, is de kost om deze vriendschappen te behouden redelijk laag”, verklaart Sibona nog. “Dus als je bewust op een knop drukt om van iemand verlost te geraken, kan dat die persoon pijn doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content