Werd Sony gehackt door Noord-Korea vanwege een komedie over Kim Jong-un?

James Franco en Seth Rogen in The Interview. © .

Sony Pictures Entertainment werd vorige week gehackt. Er zouden vertrouwelijke bestanden zoals salarissen van bestuurders gestolen zijn, alsook vijf nog onuitgebrachte films. Vermoedelijk is dit het werk van Noord-Korea, dat het niet pikt dat er met Kim Jong-un gelachen wordt in Sony’s nieuwe komedie The Interview.

Bij een aanval op het Japanse conglomeraat zijn veel belangrijke bestanden gewist of overschreven. Er zijn ook verschillende nieuwe films van Sony Pictures uitgelekt, zoals de musicalfilm Annie, Fury met Brad Pitt en de komedie The Interview.

Sony Pictures is een onderzoek begonnen, dat zich richt onder meer richt op de mogelijke betrokkenheid van Noord-Korea.

De aanval zou te maken hebben met de lancering van The Interview, een komedie met Seth Rogen en James Franco over een plan van de CIA om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden, geproduceerd door Sony.

De regering van het gesloten Aziatische land liet vorige week nog weten de film onacceptabel te vinden en dreigde de makers ‘zwaar te bestraffen’. Het beledigen of bespotten van dictator Kim en zijn familie wordt in Noord-Korea beschouwd als een misdaad. Pyongyang heeft nog niet op de vermoedens van Sony gereageerd.

The Interview gaat met kerst in première in de Verenigde Staten. In Noord-Korea’s buurland Zuid-Korea zal de film niet in de bioscoop te zien zijn. Volgens de Zuid-Koreaanse pers durft Sony dat niet aan vanwege de moeizame verhoudingen tussen beide landen.

Hollywood heeft wel vaker Noord-Koreaanse leiders op de korrel genomen. Zo speelde een poppenversie van Kim Jong-uns vader en voorganger Kim Jong-il een belangrijke rol in de satirische film Team America: World Police uit 2004, van de makers van South Park. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content