ASML mag minder chipmachines naar China sturen

Chipproducent ASML

De export van bepaalde machines van de Nederlandse chipmachinemaker ASML naar China wordt aan banden gelegd. De beperking is volgens de Nederlandse minister van Buitenlandse Handel Liesje Schreinemacher nodig voor de ‘(inter)nationale veiligheid’, zo laat ze aan de Tweede Kamer weten.

‘De aanvullende nationale exportcontrole maatregelen betreffen zeer specifieke technologieën in de productiecyclus van halfgeleiders waarop Nederland een unieke en leidende positie heeft, zoals de meest geavanceerde Deep Ultra Violet (DUV) immersie lithografie en depositie’, schrijft Schreinemacher.
Eind januari lekte al uit dat Nederland, de Verenigde Staten en Japan een akkoord hadden bereikt over exportbeperking van chiptechnologie naar China. Washington beperkte de eigen export van chiptechnologie naar China al eerder. De Amerikanen keken ook naar Nederland, omdat ASML wereldwijd vooroploopt met de ontwikkeling van chipmachines.

Volgens marktonderzoeker Gartner controleert ASML sinds twee jaar ruim 90 procent van de wereldwijde markt voor chipmachines, die een waarde vertegenwoordigt van miljarden dollars.

Partner Content