Chinese telecomproviders moeten Amerikaanse chips weren

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Tegen 2027 moeten Chinese telco’s alle chips van Amerikaanse vervangen door binnenlandse producten.

Het Chinese ministerie voor industrie en IT heeft het bevel doorgevoerd. In de praktijk moeten alle Chinese telecomproviders, waaronder China Telecom en China Mobile, alle buitenlandse halfgeleiders in hun netwerk vervangen. Dat gaat dan voornamelijk om chips van Intel en AMD. Vanaf 2027 zijn alleen binnenlandse chips nog toegestaan.

De beslissing komt er enkele jaren nadat de Verenigde Staten apparatuur van Huawei en ZTE begon te verbannen uit zijn netwerken. In navolging van de VS werden de Chinese spelers ook uit onder meer het Verenigd Koninkrijk en Canada geweerd. De VS heeft ook exportsancties opgelegd die ervoor moeten zorgen dat China geen geavanceerde chips kan kopen.

De Chinese overheid is de voorbije maanden aan een eigen setje verbanningen begonnen. In maart maakte Beijing nog bekend dat buitenlandse chips, en Windows software zouden worden geweerd uit overheidsorganisaties. Nu volgen ook de telecomproviders.

Voor AMD en Intel is dat minder goed nieuws. De Chinese markt was in 2023 goed voor zo’n 15 procent van de inkomsten bij AMD. Bij Intel was dat zelfs 27 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content