Duitsland wil investeringen in AI verdubbelen

Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Het land hoopt zo dat Europa meer technologisch onafhankelijk wordt van bijvoorbeeld China en de VS.

De Duitse overheid heeft aangekondigd dat ze haar investeringen in onderzoek naar kunstmatige intelligentie wil verdubbelen, tot 1 miljard euro. Volgens de Duitse minister van Onderwijs en Onderzoek, Bettina Stark-Watzinger, is AI een belangrijke technologie die kansen biedt voor onder meer wetenschap, groei en concurrentie.

Duitsland lijkt ook motivatie te halen uit de huidige wereldwijde race voor AI. De minister meldt dat de ‘technologische soevereiniteit van AI’ voor Europa verzekerd moet worden en dat Duitsland en de EU een leiderspositie moeten innemen.

Met zijn miljard euro aan investeringen staat Duitsland nu op gelijke hoogte met de Europese Commissie zelf. Die heeft eerder ook een miljard euro aan fondsen toegewezen voor AI-onderzoek. Via publiek-private samenwerkingen en verschillende Europese landen zou daar nog twintig miljard bij moeten komen. Onze regio loopt daarmee wel achter op de Verenigde Staten, waar de overheid en bedrijven zo’n 43 miljard euro in onderzoek steken. Voor China zijn alleen privé-investeringen gekend, en die liggen op 12 miljard euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content