Apple, Meta en ByteDance naar de rechter om Europese DMA-wetgeving

© Getty Images

Apple, Facebook-moederbedrijf Meta en ByteDance, het bedrijf achter TikTok, hebben rechtszaken aangespannen tegen besluiten van de Europese Commissie. De aanklachten gaan over de zogeheten Wet op de Digitale Markten (DMA), meldt het Europese Hof van Justitie op X.

De DMA ging afgelopen mei in. Daarin staat onder meer dat big techbedrijven zich van de Europese Unie moeten houden aan strengere regels, omdat ze zo groot en machtig zijn dat ze ook poortwachters zijn voor diensten van anderen. De strengere regels gelden voor Meta, Apple en ByteDance, maar ook voor Alphabet, het moederbedrijf van Google, Amazon en Microsoft. Gebruikers kunnen nauwelijks om deze bedrijven heen en concurrenten komen in de knel.

De bedrijven moeten van de DMA onder meer concurrenten en anderen de ruimte geven op hun platforms. Een gebruiker van WhatsApp, dat ook van Meta is, moet bijvoorbeeld berichten kunnen sturen naar een andere berichtendienst. Ook moeten gebruikers ongevraagde extra geïnstalleerde software kunnen verwijderen.

Boete

Meta diende zijn aanklacht afgelopen week al in omdat het bedrijf het niet eens is met het besluit om de strengere regels te laten gelden voor zijn berichtendienst Messenger en zijn marktplaats, meldt persbureau Reuters. TikTok zegt tegen het persbureau zichzelf niet als poortwachter te zien, maar als ‘de meest capabele uitdager van de meer gevestigde platformbedrijven’.

Apple maakte niet bekend waar zijn aanklacht over gaat. Vorige week zeiden ingewijden tegen persbureau Bloomberg dat Apple het besluit om de App Store op te nemen in de DMA aan wil vechten. Ook zou Apple niet willen dat de strengere regels mogelijk ook gaan gelden voor iMessage.

De zes bedrijven krijgen nog een aantal maanden de tijd om aan de nieuwe regels te voldoen. Als zij zich niet op tijd aan de regels houden, riskeren ze een boete die kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content