Google, Microsoft en OpenAI zetten in op zelfregulering voor AI

© Getty Images

Verscheidene Amerikaanse spelers op het vlak van kunstmatige intelligentie (AI) gaan inzetten op zelfregulering. Met de oprichting van een eigen waakhond zijn ze bindende regulering door de overheid voor.

Aan het initiatief – Frontier Model Forum – nemen internetconcern Google, softwarereus Microsoft, OpenAI en Anthropic deel. OpenAI is de ontwikkelaar van de populaire AI-chatrobot ChatGPT, Anthropic is een start-up opgericht door voormalige OpenAI-werknemers.

Vier kerndoelstellingen

Volgens een post van de deelnemers, onder meer te lezen op de blogs van Google en Microsoft, heeft het Frontier Model Forum vier kerndoelstellingen: het bevorderen van de veilige ontwikkeling van AI, het vastleggen van ‘best practices’ in de sector, samenwerken met beleidsmakers, academici, bedrijven en middenveldorganisaties, en het bevorderen van AI-toepassingen voor grote maatschappelijke uitdagingen, zoals de klimaatverandering.

Lidmaatschap tot het regulerende orgaan staat open voor iedereen die aan grootschalige machine learning-platformen werkt. Het Frontier Model Forum wil ook samenwerken met reeds bestaande AI-initiatieven als Partnership on AI en MLCommons, luidt het.

Partner Content