Deze 19 techbedrijven vallen onder scherpere EU-wetgeving

Europees commissaris Thierry Breton, bevoegd voor Interne Markt.
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De EU heeft de namen bekendgemaakt van negentien ‘big tech’ bedrijven die onder de Europese Digital Services Act vallen en zich dus aan scherpere regels moeten houden.  

De Digital Services Act (DSA) is brede regelgeving rond wat er online mag komen. Ze is vooral van toepassing op grote bedrijven. De negentien die nu zijn geselecteerd door de Europese Commissie tellen maandelijks minstens 45 miljoen actieve gebruikers. Het gaat om zeventien grote onlineplatforms en twee zoekmachines: Bing en Google Search.

Daarnaast moeten Amazon, Apple, Google, TikTok, Twitter en Wikipedia zich aan de nieuwe regels houden, net als AliExpress, Booking.com, Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, YouTube en Zalando. Bij Google gaat het om Google Play, Google Maps en Google Shopping.

De DSA-verordening moet volwassen internetgebruikers maar vooral ook minderjarigen beter beschermen tegen schadelijke content, reclame en privacyschendingen. De wetgeving maakt het gemakkelijker om bedrijven aan te pakken die kinderporno, opruiend en hatelijk materiaal of desinformatie laten woekeren. Het toezicht wordt scherper en het wordt moeilijker straf te ontlopen. De negentien grote internetbedrijven moeten gebruikers ook meer keuze en betere informatie geven.

Platformen die zich niet aan de regelgeving houden kunnen gestraft worden met boetes tot 6 procent van de wereldwijde omzet, dreigt de commissie bij monde van eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content