Exportbeperking voor ASML naar China gaat in september in

© ASML

Het Nederlandse ASML, de belangrijkste fabrikant van machines om halfgeleiders te maken, mag vanaf september bepaalde chipmachines niet meer naar China exporteren. Vanaf die maand gelden de in maart aangekondigde exportbeperkingen.

In maart kwam naar buiten dat er in Nederland een nationale vergunningsplicht gaat gelden voor bepaalde machines, waaronder de meest geavanceerde Deep Ultra Violet-apparaten (DUV). ‘We hebben deze stap genomen vanuit het belang van onze nationale veiligheid’, zei de Nederlandse minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) daarover. ‘Het is goed dat de bedrijven die het betreft nu weten waar ze aan toe zijn. Zo kunnen zij zich op tijd aanpassen aan de nieuwe regelgeving.’

Onder druk van de VS

Ook voor onderhoud van machines zal ASML een vergunning moeten aanvragen. ‘We kijken case by case of er onderhoud gepleegd kan worden’, aldus de bewindsvrouw. In China staan al honderden DUV-machines van ASML.

De exportbeperking kwam er onder druk van de Amerikaanse regering. Die kondigde vorig jaar oktober al aan de uitvoer naar China van zijn eigen chiptechnologie te beperken uit vrees dat de chips gebruikt worden voor militaire doeleinden. Naast Nederland besloot ook Japan de export van bepaalde chiptechnologie aan banden te leggen.

Toen de maatregel bekend werd, verklaarde ASML al niet te verwachten dat het een groot effect zou hebben op de financiële resultaten van het bedrijf. De export door ASML is al langer beperkt. De allermodernste machines (EUV) mogen al een paar jaar niet naar China worden uitgevoerd.

Partner Content