Montana verbiedt als eerste Amerikaanse staat TikTok (maar gebruikers stappen naar de rechter)

Montana voert als eerste Amerikaanse staat een verbod in op de video-app TikTok. Daartoe ondertekende gouverneur Greg Gianforte deze week een wet. Enkele gebruikers zijn echter meteen naar de rechter gestapt om de staat aan te klagen.

Het verbod zou op 1 januari 2024 van kracht gaan. App-winkels mogen TikTok, dat in handen is van het Chinese ByteDance, dan niet langer aanbieden in Montana en het sociale medium mag er zelf niet ook als bedrijf actief zijn. De maatregel moet ‘de persoonlijke en private data van de inwoners van Montana tegen de Chinese Communistische Partij beschermen’, zei de Republikeinse gouverneur.

Vrijheid van meningsuiting

Voor elke dag dat het videoplatform toch beschikbaar zou blijven eens het verbod van kracht is, moet Tiktok een dwangsom van 10.000 dollar betalen. Gebruikers hangen geen boetes boven het hoofd en wie de app al op zijn smartphone heeft staan, kan die blijven gebruiken.

Maar een vijftal gebruikers legt zich niet bij het verbod neer. ‘Montana kan zijn inwoners niet verbieden om TikTok te bekijken of berichten te posten, net zoals het de Wall Street Journal niet kan verbieden vanwege de eigenaar ervan of de ideeën die de krant publiceert’, staat in de klacht. Volgens de vijf schendt het verbod hun vrijheid van meningsuiting en ze stellen ook dat Montana als staat niet over zaken als nationale veiligheid gaat.

TikTok zelf had voor de ondertekening ook al te kennen gegeven dat het naar de rechter zou stappen tegen het verbod. In verschillende landen werd de populaire app al verboden op overheidstoestellen, ook in de Verenigde Staten.

Lees meer over:

Partner Content