VS heffen handelsbeperkingen voor enkele Chinese techbedrijven op

De Amerikaanse minister van Handel, Gina Raimondo. © Getty Images

De Verenigde Staten hebben de handelsbeperkingen voor 27 Chinese bedrijven en organisaties opgeheven. De stap wordt gezien als een handreiking van Washington voorafgaand aan het geplande bezoek van de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo aan Beijing later deze maand.

Tot de ondernemingen die van de zogeheten ‘niet-geverifieerde lijst’ zijn gehaald, behoren onder meer sensorfabrikant NanJing GOVA Technology, Guangdong Guanghua Sci-Tech (een producent van lithiumbatterijen), de Beijing PowerMac Company en Suzhou Chaowei Jingna Optoelectric Co. Bedrijven op deze lijst hebben slechts beperkte toegang tot Amerikaanse technologie. Zo moeten ze aanvullende vergunningen verkrijgen om producten van Amerikaanse bedrijven en organisaties te kopen.

Legitiem en betrouwbaar

De 27 Chinese ondernemingen werden van de lijst gehaald nadat ze met succes hadden gecheckt wie de uiteindelijke gebruikers van hun producten zijn. Het Bureau of Industry and Security (BIS) van het ministerie van Handel kon daardoor hun ‘legitimiteit en betrouwbaarheid’ vaststellen.

Samen met de Chinese bedrijven en organisaties, waaronder twee universiteiten, werd ook een aantal ondernemingen en instellingen uit Indonesië, Pakistan, Singapore, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten van de lijst gehaald.

Bezoek handelsminister

Handelsminister Raimondo zal naar verwachting later deze maand China bezoeken als onderdeel van de pogingen van de Amerikaanse regering om de spanningen tussen de twee grootste economieën ter wereld te verminderen. Raimondo zou het vierde hooggeplaatste lid van de regering van president Joe Biden zijn dat China sinds juni bezoekt.

Eerder gingen de minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, minister van Financiën Janet Yellen en klimaatgezant John Kerry al naar het land. Tot nu toe hebben de bezoeken weinig doorbraken opgeleverd, maar beide partijen zien de gesprekken als een positieve stap voor de wederzijdse betrekkingen.

Partner Content