Somalië verbiedt TikTok en Telegram om ‘terroristische propaganda’

© Getty Images/MvdV

De regering van Somalië heeft het gebruik van de apps TikTok en Telegram en een onlinegoksite verboden. De platforms zouden worden gebruikt door terroristen en voor propagandadoeleinden, luidt de onderbouwing. De beslissing komt op het moment dat het land zich voorbereidt op een nieuwe fase in de strijd tegen de islamitische rebellengroep Al Shabaab.

Het ministerie van Communicatie en Technologie meldt in een verklaring internetproviders te hebben opgedragen de toegang tot de apps en website af te sluiten. Dat moet gebeuren voor donderdag 24 augustus. Als de providers daar geen gehoor aan geven, volgen juridische stappen.

Immoraliteit

Het ministerie meent dat terroristen en ‘groeperingen die immoraliteit verspreiden’ TikTok, Telegram en goksite 1XBET gebruiken om gewelddadige beelden en video’s te verspreiden en de publieke opinie te misleiden.

Het land in de Hoorn van Afrika met zo’n zestien miljoen inwoners gaat al vijftien jaar gebukt onder geweld, vooral door Al Shabaab. De militie, die banden heeft met terreurorganisatie Al Qaida, valt steeds vaker regeringsbases en buitenlandse troepen aan. Sinds augustus vorig jaar voert het Somalische leger een offensief tegen Al-Shabaab.

Lees meer over:

Partner Content