‘Ook Japanse toezichthouder start onderzoek naar Google’

© Getty/Google/DN

De Japanse mededingingswaakhond is een onderzoek begonnen om te bekijken of Google zijn marktpositie misbruikt om concurrerende diensten de weg af te snijden. Daarmee is er opnieuw een toezichthouder die de zakelijke praktijken van het techconcern onder de loep neemt, meldt persbureau Bloomberg.

De Japanse autoriteiten richten zich bij hun onderzoek op beschuldigingen van mogelijke schendingen van de concurrentieregels, bevestigden bronnen binnen de toezichthouder aan Bloomberg. De Japanse zakenkrant Nikkei berichtte eerder al dat de waakhond wil weten of Google smartphonefabrikanten ten onrechte heeft gevraagd voorrang te geven aan zijn zoekdiensten op hun apparaten. Google in Japan was volgens het persbureau niet bereikbaar voor commentaar.

Ook onderzoek in de VS

Het Japanse onderzoek komt bovenop een antitrustzaak die de Verenigde Staten eerder hebben aangespannen tegen Google. Federale toezichthouders beschuldigen het dochterbedrijf van Alphabet ervan zijn dominantie te misbruiken om start-ups en grotere rivalen als Microsoft dwars te zitten. Google-topman Sundar Pichai zal in die grote zaak naar verwachting ergens in de komende weken een getuigenis afleggen.

Partner Content