VS sluiten uit dat AI uitvindingen kan claimen
Het Amerikaanse patentenbureau USPTO stelt dat systemen voor kunstmatige intelligentie kunnen gebruikt worden om dingen uit te vinden. Maar ze kunnen niet benoemd worden als uitvinder van iets waarvoor een patent wordt toegewezen.
Met de opkomst van artificiële intelligentie maken sommigen handig gebruik van AI-tools om ontwerpen te verbeteren of producten uit te vinden. De vraag die daarbij ontstaat is of een AI-systeem kan worden aangeduid als uitvinder, waardoor die in praktijk het patent op hun naam heeft staan.
Het United States Patent and Trademark Office heeft daar nu richtlijnen over klaar. Het stelt dat AI zeker een rol kan spelen, maar enkel natuurlijke personen die hebben bijgedragen aan het ontstaan van de uitvinding kunnen zo benoemd worden. AI-modellen die een idee voor een patent genereren zonder menselijke input worden sowieso uitgesloten.
Noemenswaardige bijdrage
Verder telt het niet als uitvinding als je gewoon AI de opdracht geeft om iets uit te vinden. Er moet een noemenswaardige menselijke bijdrage zijn om dat idee verder uit te werken. Tegen een systeem zeggen “ontwerp mij een ergonomische stoel” zal dus niet geldig zijn. Maar beschrijf je een unieke manier van zitten of hoe de onderdelen in elkaar zitten en laat je AI de details uitwerken, dan heb je mogelijk meer kans op een geldig patent.
USPTO laat nog wel ruimte open. Zo lanceert het momenteel een oproep voor feedback over het onderwerp.
De richtlijnen volgen op eerdere aanbevelingen van de regering Biden en recente Amerikaanse rechtspraak waarbij het Dabus AI-systeem geen patent kreeg toegewezen. De man die dat probeerde, Stephen Thaler, haalde eerder al ongelijk in het VK, maar in Zuid Afrika werd AI wel erkend als medeuitvinder.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier