Wereldrecord DDos-aanval verpletterd

© iStock

Het record van de grootste DDoS-aanval ooit is met een factor twee hoger gesteld, volgens Arbor Networks.

Wie de nieuwe recordhouder is, heeft Arbor Networks niet bekend gemaakt in zijn jaarlijks rapport (pdf), net zo min als waartegen de DDoS-aanval was gericht. Wel dat de dader er in is geslaagd een aanval met 500 Gbps te organiseren.

Het vorige geregistreerde record van 300 Gbps staat op naam van Seth Nolan-Mcdonagh. Deze Britse tiener haalde in 2013 daarmee de anti-spamdienst Spamhaus onderuit. Hij werd daarvoor veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur.

Verontrustend is dat het Arbor Networks onderzoek aangeeft dat er afgelopen jaar meer kwaadwillenden waren die het record uit 2013 overtroffen. De IT-beveiliger noteerde aanvallen van 450, 425 en 337 Gbps. Elk jaar neemt het aantal en de kracht van de DDoS-aanvallen toe. Had twee jaar geleden nog 19 procent van de ondervraagde cloudgebaseerde dienstverleners last gehad van een DDoS-aanval, vorig jaar steeg dat percentage naar 29 en dit jaar komt het uit op 33 procent.

Daarnaast neemt ook het aantal aanvallen op de applicatielaag toe. Van de respondenten had in 2013 86 procent daar mee te maken en afgelopen jaar al 93 procent.

Het Arbor Networks rapport biedt een zeer gedetailleerd overzicht van het voorkomen van alle vormen van IT-bedreigingen in verschillende sectoren.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content