Wereldvoetbalbond FIFA voert doellijntechnologie in

De kogel is (eindelijk) door de kerk: de Wereldvoetbalbond FIFA voert de doellijntechnologie in. De International Football Association Board (IFAB), die de regels in het voetbal bepaalt, zette daarvoor donderdag in Zürich het licht op groen. Er zullen voor het eerst camera’s gebruikt worden om te controleren of de bal al dan niet volledig over de doellijn gegaan is bij het wereldkampioenschap voor clubs, dat in december in Japan plaatsvindt. Ook op de Confederatiebeker van 2013 en de Wereldbeker van 2014 in Brazilië zal de nieuwe technologie toegepast worden. Zowel het van het tennis bekende Hawk-Eye-systeem – sinds vorig jaar in handen van Sony – als het Duitse GoalRef-systeem (met een chip in de bal) zijn toegelaten.

De kogel is (eindelijk) door de kerk: de Wereldvoetbalbond FIFA voert de doellijntechnologie in. De International Football Association Board (IFAB), die de regels in het voetbal bepaalt, zette daarvoor donderdag in Zürich het licht op groen.

Er zullen voor het eerst camera’s gebruikt worden om te controleren of de bal al dan niet volledig over de doellijn gegaan is bij het wereldkampioenschap voor clubs, dat in december in Japan plaatsvindt. Ook op de Confederatiebeker van 2013 en de Wereldbeker van 2014 in Brazilië zal de nieuwe technologie toegepast worden. Zowel het van het tennis bekende Hawk-Eye-systeem – sinds vorig jaar in handen van Sony – als het Duitse GoalRef-systeem (met een chip in de bal) zijn toegelaten.

‘Historische dag voor voetbal’

FIFA-voorzitter Joseph Blatter heeft de invoering van technische hulpmiddelen in het voetbal als een “absoluut historische dag” geprezen. “Het zal goed zijn voor het voetbal én voor de fans,” aldus de voorzitter van de wereldvoetbalbond in een interview met de Zwitserse televisie. “Het voetbal heeft zijn menselijke gezicht behouden. Het was geen verplichting, maar een noodzaak om dit te doen. Als er hulp beschikbaar is, moet men die ook benutten. Voor ons als wereldvoetbalbond was het duidelijk dat wat er in 2010 gebeurd is, zich niet mag herhalen,” verwees Blatter naar de achtste finale tussen Duitsland en Engeland op de Wereldbeker in Zuid-Afrika. Daarin strandde een schot van Frank Lampard duidelijk achter de doellijn, maar kende de ref van dienst, de Uruguayaan Jorge Larrionda, de Engelsen geen doelpunt toe.

Het Engelse lotgeval werd echter recent op Euro 2012 alweer rechtgezet, toen Oekraïne bij een 0-1 achterstand geen doelpunt toegewezen kreeg, hoewel de bal duidelijk de lijn overschreden had toen John Terry hem wegwerkte. Ook toen uitte Blatter zijn onvrede: “Doellijntechnologie is nu niet langer meer een mogelijkheid, maar een noodzakelijkheid”, twitterde hij toen.

Bron: Belga

Partner Content