Wereldwijd belangstelling voor drone-thesis van UHasselt-student

© REUTERS

Een nieuwe website waar alle informatie opstaat voor piloten van drones, wordt internationaal druk geconsulteerd. Aäron Trippaers, een student aan de Universiteit Hasselt, ontwikkelde het project in het kader van zijn masterthesis in de informatica.

De regelgeving om met drones te vliegen, verschilt sterk per land en zelfs per regio. Amateurs en professionals weten vaak niet goed waar en op welke manier ze hun onbemande vliegtuigjes de lucht in mogen sturen.

Regelgeving per regio

“Uit onze bevraging blijkt dat maar liefst 70 procent van de gebruikers geen kennis heeft van de wetgeving rond drones in hun land”, zegt Aäron Trippaers. Vandaar dat hij de website www.rulemadrone.org heeft ontwikkeld, waarop een bundeling is te vinden van de regelgeving die er al in iedere regio bestaat. Bovendien zijn er tips terug te vinden om de veiligheid van het vliegen met drones te verhogen.

Net zoals bij Wikipedia kunnen gebruikers ook zelf input geven over regels en wetten. “Drone-bezitters kunnen hun kennis over de lokale wetgeving in hun land delen met andere dronepiloten”, zegt Aäron Trippaers. Een webmaster checkt de input en voegt die na goedkeuring toe aan de website.

Een andere toepassing op de website laat toe dat de piloot kan checken of de omstandigheden om in een bepaald gebied te vliegen, goed of niet goed zijn. De computer houdt voor zijn advies rekening met onder meer zichtbaarheid, weersomstandigheden en wind. De hele ‘fly zone’ waarin de piloot wil vliegen, is ook in 3D te consulteren. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content