Wereldwijd meer smartphones dan ‘gewone’ gsm’s

Dit jaar zal meer dan de helft van alle mobiele telefoons een smartphone zijn. De opmars van de toestellen is vooral te danken aan opkomende markten.

Marktonderzoeksbureau IDC zegt dat er dit jaar 918,6 miljoen smartphones worden verkocht. Daarmee haalt het toestel 50,1 procent van de totale gsm-markt.

De redenen van het succes zijn verschillend maar IDC noemt de dalende prijzen en de uitrol van 4G in verschillende landen als voornaamste factoren. Een smartphone is voor gebruikers vandaag een toestel dat virtueel alles kan en is daarom ook een stuk aantrekkelijker geworden ten opzichte van enkele jaren geleden.

China, Brazilië, India

De groei van smartphones was tot nu toe vooral afkomstig uit de VS en Europa. Vandaag zijn het echter de opkomende markten die het verschil maken. China is veruit de grootste markt voor smartphones, zij het vooral voor goedkope Androidtoestellen en in minder mate iOS. Al verwacht IDC dat de groei hier ook het snelst zal stoppen. India en Brazilië zullen vanaf dan de voornaamste groeimarkten zijn voor smartphonemakers.

De dominantie van de smartphone zal volgens IDC nog toenemen. Zo verwacht het dat er tegen eind 2017 1,5 miljard smartphones in omloop zijn. Dat is twee derde van de totale gsm-markt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content